Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Premier De Croo blikt vooruit op zijn toespraak: "Er moet actie komen"

di 2 nov. - 8:19

Premier Alexander De Croo houdt vandaag in naam van ons land een toespraak in Glasgow. Hij vindt het ook een gelegenheid om te praten met andere landen om te kunnen samenwerken om die klimaatambitie te halen.
De Croo

"Vooral tussen de Europese landen voel je echt een aanpak. De 27 lidstaten staan er als één blok. Ze komen met één plan waar men niet per se met een apothekersweegschaal aan het kijken is wie wat doet, maar meer kijkt naar gemeenschappelijke projecten gebaseerd op de expertise die landen hebben. Zo heeft België expertise in windmolenparken op zee." 

De 27 lidstaten staan er als één blok


De Croo blikt ook vooruit naar zijn toespraak. Hij wil vooral overgaan tot actie. "De tijd van ronkende speeches hebben we gehad. Nu moet er actie komen. De hele opzet in Glasgow is concreet maken wat er in Parijs (2015) is afgesproken. Ambities tegen 2050 is heel mooi, maar nú moet het concreet worden. Ik zal de beslissingen van ons land als voorbeeld geven, zoals het versneld uitfaseren van fossiele verbrandingsvoertuigen in onze bedrijfswagenparken", stelt De Croo. 

Vraag is wel of er kan overgegaan worden tot concrete actie, want heel wat vervuilende landen, zoals Rusland, Turkije en China, zijn zelfs niet aanwezig in Glasgow. Kan je nuttige akkoorden sluiten zonder hen? "Dat zal moeten blijken", reageert De Croo. "Het is duidelijk dat er zeer, zeer veel werk op de plank ligt."

De Vlaamse regering is tijdens deze klimaattop nog volop aan het afstemmen wat ze wil en kan doen. Vrij last minute. De Croo pareert de kritiek. Onze premier heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in. "Als ik kijk naar de beslissingen die Vlaanderen heeft genomen de voorbije maanden, heb ik weinig twijfel dat er nu geen goed pakket komt."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend

Herbeluister hier het volledige gesprek met Alexander De Croo in 'De Ochtend' via Radio 1 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet