Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

Presentator en concertorganisator Karl Meesters over kankerdiagnose: "Die tumor was een echte killer"

zo 28 apr. - 11:08

Op donderdag 2 mei is er 'Niks te zien' op tv, een programma dat een streling is voor het gehoor (en het oog). Presentator Karl Meesters is slechtziend en neemt bekende gasten mee op reis om hen beter te leren luisteren. Enkele jaren geleden kreeg hij de diagnose van een uiterst zeldzame kanker, waardoor zijn leven aan een zijden draadje hing. "Of het goed gaat? Ja, maar ik ben vooral blij dat ik hier nog zit", vertelt hij Friedl' Lesage in de studio van 'Touché'.
Karl Meesters in de studio van 'Touché'
© VRT

2021, een genadeloos jaar

Wanneer Friedl' Lesage "L'enfer" van Stromae afspeelt in de radiostudio van 'Touché', denkt presentator en concertorganisator Karl Meesters terug aan een helse periode in zijn leven. In de lente van 2021 belandde hij op de spoed door een niersteen. "De dokters hebben toen een tumor ontdekt in mijn kleine bekken. Hij had de grootte van een pompelmoes en lag op een spier."

Initieel bleven de artsen optimistisch, maar al snel bleek om een heel zeldzame tumor te gaan. "De weken die volgden waren als een waterval van slecht nieuws. De tumor was een sarcoom, wat bijzonder weinig voorkomt. Slechts één procent van de vastgestelde tumoren zijn sarcomen. Dan bleek ik ook nog één van de meest zeldzame sarcomen te hebben. De tumor was een wolf in een schapenvacht."

Extreem zeldzame kanker

Epithelioïd sarcoom, dat was de diagnose die Meesters te horen kreeg op 9 april 2021. "Op dat moment dacht ik dat ik ging sterven. Er bestaat geen behandeling en zo'n tumor is een echte killer. Ik wist echt niet meer wat er ging gebeuren met mij."

De operatie om de tumor te verwijderen was erg riskant. Er bestond een grote kans dat het zou leiden tot een verlamming in het linkerbeen. "Ik had duidelijk gemaakt aan mijn naasten dat mijn leven verpest zou zijn als de zenuw in mijn been het niet haalde. Een visuele én een mobiele beperking... Wat is het punt dan nog?" Als bij wonder verliep de operatie vlekkeloos: de artsen konden het sarcoom verwijderen zonder de zenuw in zijn bekken te beschadigen.

Na mijn kankerdiagnose is mijn mama weggekwijnd van hartzeer.

— Karl Meesters, presentator en concertorganisator

Maar zelfs na de geslaagde ingreep bleef de overlevingskans klein. Meesters vertelt met trillende stem: "Ik maakte geen schijn van kans tegen die tumor. Toen ik mijn moeder moest inlichten, wist ik dat het enorm moeilijk ging zijn. Ik heb haar na de operatie nog drie keer gezien: ze is weggekwijnd van hartzeer. Eén week voor mijn eerste scan heb ik haar begraven." En die scan was gelukkig goed nieuws, maar had heel anders kunnen uitdraaien: "Er was een kans dat er uitzaaiingen waren. Dat had mijn doodvonnis betekend. Die week was voor mij de totale hel."

Een rustig leven

Drie jaar na die woelige periode heeft Meesters stilaan weer wat rust in zijn leven gevonden: "Momenteel loopt alles gesmeerd. Maar mijn leven heeft veel structuur en organisatie nodig. Ik ben in 2021 heel erg door elkaar geschud, maar eigenlijk gaat het nu goed. Dus ik ben vooral heel blij dat ik er nog ben."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet