Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Presentator Peter Van de Veire na gelekte naaktbeelden: "Jij vindt mij een crimineel? Kijk dan eens in de spiegel"

vr 11 sep. - 7:34

Ook radiopresentator Peter Van de Veire is het slachtoffer geworden van iemand die naaktbeelden van hem gelekt heeft. In een indrukwekkend statement op MNM roept hij op om die beelden niet door te delen: "Je vindt me een crimineel? Een pervert? Een viezerik? Ga vandaag voor je spiegel staan. Kijk lang. Want jij wou toch die beelden zien? Ook een beetje pervers. Jij wou die doorsturen naar iedereen die je kent. Wel, dat was pas echt crimineel."
Peter Van de Veire

Al enkele dagen doen er op sociale media naaktbeelden de ronde van enkele bekende Vlamingen. Radiopresentator Peter Van de Veire heeft vanmorgen op MNM verteld dat hij één van hen is. In een indrukwekkende boodschap zegt hij: "En dan? Dat ik en een paar andere mannelijke bekende Vlamingen naaktbeelden van onszelf hebben gemaakt in de privé-sfeer? Waarvan niemand weet hoe en in welke omstandigheden die gemaakt zijn. En waar niemand ook verder zaken mee heeft."

Op MNM verklaarde presentator Peter Van de Veire welke impact de gelekte naaktbeelden hebben op hem en op zijn omgeving.

Bekijk hieronder de volledige, beklijvende boodschap. Onderaan vind je ook de integrale tekst.

Hij vraagt om stil te staan bij de gevolgen van het doorsturen van die beelden: "Plots word je het perverse mikpunt van spot en haat. Stel je voor: je gaat naar de winkel met je zoon. Waar mensen je herkennen en zomaar - poef! - luid lachend obscene gebaren beginnen te maken. Terwijl je zoon erbij staat."

Plots word je het perverse mikpunt van spot en haat

— Peter Van de Veire

Hij roept op om de beelden niet te delen: "Je vindt me een crimineel? Een pervert? Een viezerik? Ga vandaag voor je spiegel staan. Kijk lang. Want jij wou toch die beelden zien? Ook een beetje pervers. Jij wou die doorsturen naar iedereen die je kent. Wel, dat was pas echt crimineel."

"Ik heb gepraat met mensen. Ik heb geroepen. Ik heb gehuild. Ik heb getierd wat een gigantisch kalf ik ben geweest. Ik heb geleerd. Ik heb heel veel nagedacht. En nu heb ik ook gesproken. Om jou te laten nadenken. Over de gevolgen van wat er op dit moment gebeurt", eindigt hij.

Lees hieronder de volledige tekst van Peter Van de Veire:

Lieve Luisteraar, fan, tegenstander, publiek, hater, MNM-fan, ik moet iets vertellen over het nieuws dat op sociale media intussen harder rondgaat dan COVID-19.
En als je het nog niet had gehoord, zet dan je radio, je MNM-app of je televisie een beetje luider. En luister mee, want ik zou graag mijn deeltje van een verhaal vertellen.
En dan?
En dan? Dat ik en een paar andere mannelijke Bekende Vlamingen naaktbeelden van onszelf hebben gemaakt in de privé-sfeer? Waarvan niemand weet hoe en in welke omstandigheden die gemaakt zijn. En waar niemand ook verder zaken mee heeft.
Want stel je nu ’s voor, dat iemand jouw telefoon vindt. En jouw beeldmateriaal ziet. Dat jij eigenlijk helemaal voor je eigen zelf had gemaakt. Of je vrouw, of je man, of iemand die je graag ziet.
En die iemand vindt dat enorm boeiend en zelfs een beetje spannend om die beelden te delen met andere mensen. Die weer andere mensen kennen. Die ook weer andere mensen kennen … Zodanig dat het op alle schermen en schermpjes van heel de wereld eindigt.
En plots word je het perverse mikpunt van spot en haat. Stel je voor: je gaat naar de winkel met je zoon. Waar mensen je herkennen en zomaar poef! Luid lachend obscene gebaren beginnen te maken. Terwijl je zoon erbij staat.
En dan?
Ik heb de laatste dagen verhalen en veronderstellingen gelezen die grote regisseurs zouden kunnen gebruiken voor een nieuwe Oscarnominatie. Fictie and beyond. Verhalen die compleet verzonnen zijn en die getuigen van een heerlijke maar gevaarlijke fantasie.
Met hoofdrollen en bijrollen die in de verste verte niks met het verhaal te maken hebben. Onschuldige mensen. En het ergste komt: er is zelfs geen verhaal. Er worden op social media namen genoemd van die onschuldige mensen die tot een paar dagen geleden van niks wisten. En hier oprecht ook niks mee te maken hebben. Tot op Tik Tok toe …
Zonder dat iemand zich vragen stelt of dat zomaar kan?
Ewel. Ik heb goed nieuws voor jou. Het kan niet. Dit is 2020. In dit land mag je geen privébeelden doorsturen zonder toestemming. Op sextingbeelden doorsturen zonder toestemming staan straffen. Gevangenisstraffen van 5 jaar. 5 jaar als je die beelden krijgt en zonder toestemming deelt.
Dus als je vandaag beelden met je WhatsApp hebt doorgestuurd naar je vrienden in de groep omdat dat toch zo ongelofelijk komisch is, kan de rechter je tot 5 jaar gevangenis veroordelen.
En dan?
Ewel. En dan is er mijn gezin. Onze familie. Al die krachtige en prachtige mensen rond ons. De omgeving. Die mensen die wij allemaal graag zien en die ons graag zien. En die hier totaal niet om gevraagd hebben.
Ik vraag je terwijl ik je in de ogen kijk: "Laat die met rust". Heb je zin om te lachen? Gekke memes te maken of je overschot van tijd te vullen met gemene opmerkingen? Deel ze dan met ons. Bende pipo’s die we zijn … Hè ..? Maar deel dat niet met de mensen die we graag zien. Opnieuw: stel je voor dat je minderjarige dochter sexueel getinte opmerkingen krijgt omdat er van haar papa beelden zijn die eigenlijk niet voor iemands ogen bestemd zijn.
En dan?
Ewel. Ik heb gepraat met mensen. Ik heb geroepen. Ik heb gehuild. Ik heb getierd wat een gigantisch kalf ik ben geweest. Ik heb geleerd. Ik heb heel veel nagedacht. En nu heb ik ook gesproken. Om jou te laten nadenken. Over de gevolgen van wat er op dit moment gebeurt.
Je vindt me een crimineel? Een pervert? Een viezerik? Ga vandaag voor je spiegel staan. Kijk lang. Want jij wou toch die beelden zien? Ook een beetje pervers… Jij wou die doorsturen naar iedereen die je kent. Wel, dat was pas echt crimineel …
Voel je die schaamte? Voel dan wat ik gevoeld heb. Wat wij gevoeld hebben. En wat jij nooit wil voelen. Want eerlijk? Het gaat om onze persoonlijke seksualiteit. En dat is privé. Van ons. En daar heb jij evenveel mee te maken als ik met de jouwe.
En dan?
Dan is het tijd om sexting te bespreken. Om ervoor te zorgen dat dit niet voor niks is geweest. Voor jonge mensen en minder jonge mensen. Daarom kan je vanavond met al je vragen terecht bij MNM. Want het is niet omdat we een radiostation zijn dat we geen mensen zijn. Mensen die luisteren naar je en die praten met je.
En dan?
Ga ik dan niks zeggen?
Nee. Ik ga met niemand in discussie. Want dat heeft geen zin. Want wat er gebeurd is, is privé en daar hoef ik verder ook niet op in te gaan.
En nu ga ik een enorme hit spelen op MNM. Want ook dat kan ik erg goed.
Ik hou van jullie. Allemaal.
Peter Van de Veire

Celstraf tot 5 jaar en geldboetes

Ook zanger Stan Van Samang liet gisteren weten dat hij een klacht indient tegen onbekenden, omdat er al enkele dagen naaktbeelden van hem en twee andere bekende Vlamingen circuleren op sociale media.

En ook hij waarschuwt iedereen om omzichtig om te springen met beelden: “Hij verontschuldigt zich bij alle fans voor de commotie en zegt dat hij hoopt dat iedereen die ooit het slachtoffer werd van dergelijke feiten durft op te treden tegen "gewetenloze daders”, laat zijn advocaat weten.

Het is verboden om seksueel expliciete beelden door te sturen als je geen toestemming hebt van de betrokkene. Meer nog: de juridische gevolgen kunnen groot zijn. Je riskeert een celstraf tot 5 jaar. Wie de beelden verspreidt met kwaad opzet, bijvoorbeeld na een relatiebreuk, of uit winstbejag, bijvoorbeeld om meer mensen naar een website te lokken, riskeert zelfs geldboetes tot 80.000 euro.

Bron: vrtnws.be en MNM

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet