Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Priester veroordeeld omdat hij verzweeg dat vriend zelfdoding overwoog: Rik Torfs “niet echt gelukkig” met de uitspraak

ma 17 dec. - 2:04

De correctionele rechtbank in Brugge heeft een 57-jarige priester veroordeeld omdat hij geen hulp zocht, nadat hij hoorde dat een vriend zichzelf om het leven wou brengen. Kerkjurkist Rik Torfs is niet echt gelukkig met de uitspraak.
Rik Torfs (foto © Radio 1)

Een priester van 57 uit Brugge is veroordeeld omdat hij wist dat een vriend zichzelf om het leven zou brengen, maar niets gedaan heeft om hem tegen te houden. Hij beriep zich daarvoor op zijn beroepsgeheim. De man krijgt 1 maand cel met uitstel en moet 1 euro symbolische schadevergoeding betalen aan de weduwe van het slachtoffer.

Kerkjurist Rik Torfs vindt het een moeilijke zaak, zo zegt hij in 'Nieuwe Feiten'.

Torfs: “Het biechtgeheim werd vroeger, toen Vlaanderen en België nog katholieker waren, wel gerespecteerd door de rechtspraak. Maar vandaag hebben we een dubbele beweging. Om te beginnen merken we minder respect voor dat biechtgeheim en bovendien heb je ook in het algemeen het schuldig verzuim dat sterk opkomt en dat ook het beroepsgeheim van andere categorieën, zoals artsen, steeds meer bedreigt.”

“Een keuze  waarbij er hoe dan ook een sanctie volgt”

De priester in kwestie moet altijd  kiezen tussen een kerkelijke straf of een profane straf. In dit geval is hij veroordeeld tot ‘1 maand voorwaardelijk’. Als hij  het biechtgeheim had geschonden, zou hij door de kerk automatisch zijn geëxcommuniceerd. “Dat betekent dat hij niet meer mag functioneren als priester, niet kan voorgaan in de eucharistie, en geen sacramenten kan uitdelen” zegt Torfs. “Het is een keuze waarbij er hoe dan ook een sanctie volgt, en de priester moet kiezen welke van de twee sancties het meeste met zijn geweten in overeenstemming te brengen is.”

Dus als een ‘biechter’ bekend maakt dat hij iemand gaat vermoorden of een terroristische aanslag gaat plegen, mag de ‘klikkende’ priester (voorlopig) niet meer functioneren? “Inderdaad, en daar zijn talloze voorbeelden van in het buitenland” zegt Torfs. “Mits tussenkomst van de paus is het wel mogelijk om nog terug te keren.”

Niet echt gelukkig

De kerk is nog steeds bijzonder gehecht aan het biechtgeheim. “Als iemand biecht, moet hij de volledige garantie hebben dat er niet wordt geklikt, noch in zijn voordeel, noch in zijn nadeel” zegt Torfs  “Je mag het zien als een plek van mentaal asiel. Een plek waar het onzegbare wel kan gezegd worden zonder enig gevaar. Hoe meer uitzonderingen, hoe minder iemand zich zal geroepen voelen om te gaan biechten, omdat ie niet gerust is over de uitkomst ervan.”

Torfs is dus niet echt gelukkig met de uitspraak van de rechter. “De priester wordt heel sterk op de proef gesteld. Hij moet kiezen tussen twee straffen” besluit hij. “En natuurlijk moet je je ook afvragen wat zoiets betekent voor andere beroepscategorieën. Of die mensen ook steeds vaker hun professioneel geheim gaan moeten schenden, ik denk dan aan artsen of advocaten. Je merkt daarin een evolutie waarbij het begrip schuldig verzuim meer en meer veld wint ten koste van het beroepsgeheim of het biechtgeheim van bepaalde categorieën, en dat kan toch wel tot wat clashes leiden in de toekomst.”

Beluister het integrale gesprek:

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet