Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Prikangst

za 26 jun. - 8:55

Vaccineren is een bizarre medische techniek: je gaat naar de dokter om een ziekmaker geïnjecteerd te krijgen. Het is niet zo verbazend dat mensen daar bang voor zijn. Dat is vandaag zo met het corona-vaccin, dat was vroeger zo met het pokkenvaccin.
Dr Jenner performing his first vaccination on James Phipps, 14 May 1796. (Ernest Board)

In 1976 werd de verplichte pokkenvaccinatie afgeschaft: de pokken waren uitgeroeid. Dat was een groot medisch succes, te danken aan het pokkenvaccin.

Er was een tijd dat de pokken verwoestend huishielden: één op tien Europeanen ging er aan dood, en wie de pokken overleefde was voor het leven getekend door lelijke littekens - het woord "pokdalig" getuigt daar nog van.

De Engelse arts Edward Jenner was de eerste die het moderne pokkenvaccin uitprobeerde. Zijn proefpersoon was James, de zoon van zijn tuinman. Maar het duurde decenia voor de bevolking haar angst overwon en de bezwaren tegen pokkenvaccinatie opzij zette.

Tinne Claes is een van de hoofdredacteuren van Wonderkamer, tijdschrift over wetenschapsgeschiedenis. Het jongste nummer gaat over de geschiedenis van vaccinatie en vaccinatie-angst.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet