Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

"Privénummers van toppolitici en BV's te vinden via hun Facebookprofiel"

wo 11 jan. - 10:32

De privénummers van toppolitici en bekende Vlamingen zijn makkelijk te achterhalen via hun Facebookprofiel. Dat heeft ethische hacker Inti De Ceukelaire onthuld in "Hautekiet" op Radio 1. Veel kan hij er voorlopig niet over kwijt, aangezien hij eerst het gesprek met de sociaalnetwerksite wil aangaan.
 Inti De Ceuckelaire
Inti De Ceukelaire is een ethische hacker, iemand die computersystemen en websites test op hun veiligheid. "Momenteel ben ik bezig met een lek bij Facebook", zegt hij. Concreet is hij erin geslaagd om het persoonlijke gsm-nummer van heel wat mensen te achterhalen via Facebook. Het gaat dan om nummers die gekoppeld zijn aan een profiel, maar die normaal niet openbaar zichtbaar zijn.
"Veel kan ik er nog niet over zeggen, want ik ben nog in gesprek met Facebook", zegt hij. "De sociaalnetwerksite heeft een platform waar ethische hackers meldingen kunnen doen. Die berichten komen dan terecht bij een securityteam dat beslist of ze zoiets belangrijk vinden of niet. In dit geval vinden ze dat blijkbaar nog niet, wat mij wel verontrust. Ik heb hen duidelijk gezegd dat ik in België gsm-nummers van toppolitici kan opvragen en dat we daar iets aan moeten doen."
De Ceukelaire heeft zo van verschillende politici en bv's het nummer gevonden. Hij gaf het voorbeeld van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), van wie het privénummer dus te vinden is via Facebook. 
"Voor alle duidelijkheid: ik kon zijn nummer achterhalen via zijn account. Niet omgekeerd", benadrukt de man. 

Zorgwekkend

 "Dit is zorgwekkend", zegt staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD). "Mensen moeten meer bewust bezig zijn met hun privacy. We hebben in België een centrum voor cybersecurity. Dat zal de komende jaren een belangrijke opdracht hebben om de gegevens van overheden en mensen te beschermen."
De staatssecretaris belooft voorts om minister Jambon in de loop van de dag even te bellen.

Laatste kans

De Ceukelaire laat nog weten dat hij Facebook nu een laatste kans geeft om het probleem aan te pakken. "Over enkele weken ga ik ermee openbaar."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet