Proces start tegen 8 mensen die betrokken waren bij haatcampagne tegen vermoorde Franse leraar Samuel Paty
ma 4 nov. - 6:30
Paty, een 47-jarige leraar geschiedenis en aardrijkskunde, werd op 16 oktober 2020 bij zijn school in Conflans-Sainte-Honorine, in de agglomeratie van Parijs, neergestoken en onthoofd door Abdoullakh Anzorov, een Russische vluchteling van Tsjetsjeense afkomst. De geradicaliseerde islamist werd daarna door de politie doodgeschoten.
Vijf leerlingen van de school, 14 en 15 jaar op het moment van de feiten, werden eind vorig jaar veroordeeld tot celstraffen van 14 maanden met uitstel tot 6 maanden effectief onder elektronische enkelband. Ze werden ervan beschuldigd dat ze op wacht stonden bij de school en Samuel Paty aanwezen aan de dader, tegen betaling.
Een zesde tiener, 13 jaar tijdens de feiten, werd berecht voor valse aanklacht, nadat ze had toegegeven dat ze had gelogen over de inhoud van een les van Samuel Paty die ze zelf niet had bijgewoond. Ze zei dat de leraar tijdens de les moslimleerlingen had gevraagd zich kenbaar te maken en naar buiten te gaan voor hij cartoons van de profeet Mohammed liet zien.
Die leugen lag aan de basis van de felle campagne die op sociale media werd aangewakkerd door de vader van het meisje, Brahim Chnina, en de islamistische activist Abdelhakim Sefrioui. De campagne kwam ook de latere dader, Abdoullakh Anzorov, onder ogen, met de fatale actie tot gevolg.
Criminele terroristische bendevorming
Vandaag verschijnen 8 meerderjarigen, tussen 22 en 65 jaar, voor de rechtbank in Parijs. Twee van hen, vrienden van de dader, worden verdacht van medeplichtigheid aan terroristische moord, een misdaad waarop levenslang staat. De 6 anderen, onder wie Chnina, staan terecht voor criminele terroristische bendevorming. Ze riskeren een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar.
Anzorovs vrienden Azim Epsirkhanov en Naïm Boudaoud waren op de hoogte van het plan van de terrorist. Zij worden berecht voor medeplichtigheid aan terroristische moord. Het duo vergezelde de dader bij de aankoop van wapens en Boudaoud had hem tot aan de middelbare school in Conflans-Sainte-Honorine gebracht de dag van de feiten.
De 52-jarige Brahim Chnina plaatste een week voor de moord, samen met de islamistische militant Abdelhakim Sefrioui, video's online waarin hij Samuel Paty stigmatiseerde en als doelwit aanwees, samen met precieze informatie over zijn identiteit en de plaats waar hij zijn beroep uitoefende.
Daarnaast had hij ook 9 telefonische contacten met de dader. Hij bevindt zich sinds 21 oktober 2020 in voorlopige hechtenis en probeert zich volgens de gevangenisautoriteiten als slachtoffer op te werpen. Hij erkent naar verluidt geen enkele verantwoordelijkheid voor de daden waarvan hij wordt beschuldigd.
De mannen staan terecht voor terroristische bendevorming, net als Priscilla Mangel, een tot de islam bekeerde vrouw die op Twitter in contact stond met de dader in de dagen voor de moordaanslag. Ook 3 andere volwassenen moeten zich verantwoorden voor dezelfde beschuldiging. Het proces zal bijna 2 maanden duren.
De moord op Paty veroorzaakte veel onrust in Frankrijk. Mensen kwamen massaal op straat om te betogen voor de vrijheid van meningsuiting. Betogers droegen borden met "je suis prof" (ik ben leraar) en "je suis Samuel". Dat is een verwijzing naar de leuze "je suis Charlie", die werd gebruikt na de aanslag op het hoofdkantoor van het satirische blad Charlie Hebdo in 2015.
Bron: vrtnws.be en De Ochtend