Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Proefproject moet mensen met burn-out sneller weer aan het werk krijgen

vr 16 nov. - 6:03

Wie een burn-out heeft, is vaak lange tijd afwezig van het werk, soms zelfs meer dan een jaar. En hoe langer je thuis zit, hoe kleiner de kans om op dezelfde werkplek terug aan de slag de te gaan. De KU Leuven start nu samen met huisartsenvereniging Domus Medica met een proefproject om mensen met een burn-out beter te begeleiden om ze sneller weer aan het werk te krijgen.
Foto:Nathan Dumlao

Voor huisartsen is een burn-out geen eenvoudige aandoening. Om te beginnen is het soms erg moeilijk om de diagnose te stellen. Volgens huisarts Geert Pint uit Wilsele heeft dat met de vaagheid van de klachten te maken: “Mensen komen niet bij ons binnen met de mededeling dat ze een burn-out of een probleem met stress hebben. Meestal komen ze met lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, slaapproblemen, … En dan moeten we natuurlijk eerst onderzoeken of er niets lichamelijks aan de hand is.”

Eens de diagnose dan toch gesteld is duikt volgens dokter Pint een ander probleem op: “Als je op zoek gaat naar begeleiding voor burn-out binnen je netwerk is die niet altijd te vinden. Een andere moeilijkheid is de link terug te leggen met dat werk. Wie is de arbeidsgeneesheer? Wie kan die bemiddeling op zich nemen?” Het is net met die laatste problemen dat het proefproject van de KU Leuven huisartsen wil helpen.

Het zorgpad

Wie vandaag een burn-out heeft komt soms bij een psycholoog of een burn-out coach terecht. Er wordt dan gezocht naar wat de burn-out precies veroorzaakt heeft aan de hand van de persoonlijkheidskenmerken. Zo heeft een perfectionist meer kans op een burn-out dan iemand die dat niet is. De behandeling bestaat dan eerst en vooral uit uitrusten en dan kijken hoe je op een gezonde manier met je perfectionisme kan omgaan. Pas in laatste instantie wordt het werk betrokken in dat traject.

De KU Leuven heeft nu een zogenoemd zorgpad ontwikkeld dat die behandeling anders benadert. Mensen met burn-out die het risico lopen om langdurig thuis te zitten kunnen als ze dat willen door hun huisarts naar dat zorgpad doorverwezen worden. Professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis: “In het zorgpad is een belangrijke behandeling niet alleen het individu, maar wordt ook het werk aangepakt. Zo wordt er gekeken naar oorzaken van de burn-out. Daarnaast worden ook de barrières aangepakt die een terugkeer naar dat werk in de weg staan.” Concreet zullen patiënten die in het zorgpad zitten snel bij een psycholoog terecht kunnen. Die psycholoog wordt bovendien terugbetaald door het RIZIV. Al na enkele sessies bij de psycholoog, wanneer de patiënt wat uitgerust is en terug energie heeft, zal er overlegd worden met de arbeidsgeneesheer om te kijken wat er naar het werk toe mogelijk is. Dat is veel sneller dan vandaag het geval is.

Meer op vrtnws.be

Beluister de podcast die journalist Jan Gerits maakte na zijn burn-out:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet