Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Professor infectieziekten over lockdown: "Niet wachten met dwingendere maatregelen"

di 17 mrt. - 2:21

Moet er ook in ons land een lockdown komen, zoals in Frankrijk, Italië en Spanje, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan? Volgens Steven Callens, professor infectieziekten aan UZ Gent, mogen de maatregelen best wat dwingender gemaakt worden. En het heeft volgens hem ook geen zin om te wachten. "Als je zoiets wil doen, moet je het nu doen, niet wachten tot het aantal besmettingen en hospitalisaties nog is gestegen. Dat is vijgen na Pasen."
© Belga

Na Italië en Spanje was Frankrijk gisteren het derde Europese land waarin een lockdown aangekondigd wordt. De overheid legt mensen met andere woorden op om binnen te blijven, tenzij voor echt essentiële verplaatsingen (boodschappen, dokter, werk). De vraag of er ook in ons land zo'n lockdown moet komen, en wanneer, is onvermijdelijk. De meningen daarover lopen uiteen.

Voor Steven Callens, professor infectieziekten aan UZ Gent, mogen de maatregelen gerust wat dwingender gemaakt worden. "Dat kan zeker geen kwaad, als je kijkt naar de lockdown-feestjes die er geweest zijn, shoptoerisme in Nederland... Veel mensen lijken de ernst van de situatie nog niet in te schatten. Dus kunnen maatregelen best afdwingbaar gemaakt worden", zei hij in 'De Ochtend'.

Een week geleden werden bijeenkomsten van meer dan 1.000 mensen verboden. "Dat was afdwingbaar. Experts vonden dat veel te weinig en al heel snel kwamen er dan ook strengere maatregelen. Maar die zijn niet afdwingbaar. Scholen en winkels zijn nu dicht, in de hoop dat er minder interactie is, maar natuurlijk maken mensen nog wel niet-essentiële verplaatsingen. Dat maakt dat net die groep mensen die kwetsbaar is voor ernstige complicaties, de 30-ers tot 50-ers, nog altijd blootgesteld wordt."

Callens verwijst naar de woorden van spoedarts Ignace Demeyer van het OLV-ziekenhuis in Aalst, gisteren in 'Terzake'. Hij waarschuwde dat ook jonge, gezonde mensen hard getroffen kunnen worden door het nieuwe coronavirus. De longscans van patiënten die op zijn dienst binnenkomen zijn rondduit angstaanjagend", luidde het. "De mensen beseffen het zelf niet altijd omdat ze zich op dat moment niet erg ziek voelen."

"Wachten? Dat is vijgen na Pasen"

Een lockdown heeft het voordeel van de duidelijkheid, volgens Callens. We zitten nu in een grijze zone, met veel vragen over wat nog kan en wat niet. "En er is ook de typische burgerlijke ongehoorzaamheid, denk bijvoorbeeld aan het cliché van de Belg en zijn belastingen. We gaan creatief zijn als de regels niet zo duidelijk zijn, het voordeel zoeken waar we het kunnen, zodat onze vrijheid zo min mogelijk ingeperkt wordt."

Het crisiscentrum van de federale overheid liet eerder verstaan dat er best pas nieuwe maatregelen komen als er een enorme toename is van het aantal patiënten in de ziekenhuizen is. Geen goed idee, zegt Callens: "Dat is vijgen na Pasen. Als je nu ziek wordt, ben je 10 tot 14 dagen geleden besmet, en dan stopt het niet meer met het aantal besmettingen. Dan weet je alleen dat je over 14 dagen een nog grotere golf aan besmettingen gaat hebben."

We kunnen die piek afvlakken en vertragen door ons te houden aan de maatregelen. En die maatregelen dwingender en duidelijker te maken.

Als je zo'n afdwingbare maatregelen invoert, moet je dat volgens Callens doen op een moment dat het nog niet zo erg is. Zoals nu. "Misschien zitten we nu zelfs al wat te ver, als je kijkt naar het aantal gehospitaliseerden. Een week geleden hadden we er 50, nu al een 300-tal. En dat zijn mensen die nog twee weken geleden geïnfecteerd zijn. We zien een stijging in het aantal gevallen per dag, gelijklopend met Italië en Spanje, waar de situatie uit de hand gelopen is."

"We kunnen die piek afvlakken en vertragen door ons te houden aan de maatregelen. En die maatregelen dwingender en duidelijker te maken. Zeker kan je pas zijn als die epidemie voorbij is. We zullen dan wel met de experts door het dal gaan en de commentaren slikken als blijkt dat er nooit een piek komt."

Beluister het gesprek met professor Steven Callens via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet