Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

PS-voorzitter Magnette: "Geen akkoord? Dan kunnen vakbonden in alle sectoren loonsverhoging vragen"

vr 30 apr. - 10:43

Ofwel sluit de regering een loonakkoord "met een marge boven de 0,4 procent loonstijging", ofwel "is er niks". Dat zegt PS-voorzitter Paul Magnette in "De ochtend". Daarmee verhoogt hij de druk op de regering om toch een deal te zoeken. Want zonder loonakkoord "kunnen de vakbonden in alle sectoren en bedrijven vrij onderhandelen over loonsverhogingen".
Paul Magnette

Hoewel de sociale partners het al opgegeven lijken te hebben, wacht de federale regering vandaag nog op een laatste voorstel om een akkoord te vinden in het loonoverleg. Dat zit zoals bekend geblokkeerd omdat vakbonden een maximale stijging van de lonen van 0,4 procent boven de index, zoals de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven heeft bepaald, te weinig vinden.

Als die ultieme poging op niks uitdraait, zal de regering zelf op zoek gaan naar een akkoord. En dat drijft natuurlijk de tegenstellingen tussen socialisten en liberalen binnen de regering op de spits.

"Plan A blijft een akkoord tussen de sociale partners, daar zullen we alles aan doen", benadrukt PS-voorzitter Paul Magnette in "De ochtend" op Radio 1. Plan B is volgens hem dat de regering het oplost. Hij denkt dat die de nodige marge in loonsverhogingen kan geven via omzendbrieven, waarmee bij bepaalde bedrijven of sectoren extra premies kunnen worden voorzien.

Het voorstel dat de werkgevers daarvoor tijdens de onderhandelingen hadden gedaan, vindt Magnette onfatsoenlijk. "Zij zeiden: 'Oké, een premie is wel mogelijk, maar wel van maximaal 250 euro bruto en alleen in bedrijven die in 2020 30 procent meer winst (sic, volgens onze informatie gaat het om 30 procent meer omzet, red.) hebben gehaald dan in 2019'. Allez, dat is pure provocatie. Door dat te zeggen, hebben ze alle discussies geblokkeerd."

Dividenden

De socialisten hebben de voorbije dagen al meermaals geopperd om, als er niet meer mogelijk is dan 0,4 procent loonsverhoging, de dividenden van bedrijven te bevriezen en de verhoging van de lonen van ceo's te blokkeren. Het blijft afwachten of minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) dat dan ook op tafel zal leggen. Magnette beweert alvast van wel.

En ja, dat zal een moeilijke discussie worden, klinkt het. "Maar dit regeerakkoord zegt ook dat er een marge moet zijn boven de 0,4 procent. Als die marge er is, is het oké en kunnen wij makkelijk een akkoord vinden."

Dit regeerakkoord zegt dat er een marge moet zijn boven de 0,4 procent. Als die marge er is, is het oké en kunnen wij makkelijk een akkoord vinden

En als dat "plan B" mislukt? "Als dat niet lukt, zal er niks zijn. Punt. Je kunt ons niet vragen om een loonmarge van 0,4 procent te bepalen met niks erbij. Dan komen wij overal tot vrijheid van onderhandeling, waarbij de vakbonden in alle bedrijven en sectoren loonsverhogingen kunnen vragen. Dat vragen wij niet, maar als er geen andere oplossing is, zal dat de enige mogelijkheid zijn."

Crisis?

Magnette lijkt er overigens vrij gerust in te zijn dat de regering hierdoor niet in crisis belandt. "Onder Verhofstadt zaten we ook samen met de liberalen in een regering. Er waren vaak hevige discussies, maar we zijn altijd in staat geweest om een compromis te vinden. Elk partij heeft zijn standpunt, dat is de basis van de democratie."

In het regeerakkoord is ook afgesproken dat er niks aan de huidige loonwet zal worden aangepast, hoewel die bij elk tweejaarlijks overleg ophef veroorzaakt. "De discussie over lonen is inefficiënt geworden", vindt Magnette. "Iedereen beseft dat. Ik hoop dat het mogelijk blijft om een serene discussie te voeren over de wet vóór de loononderhandelingen van 2023."

Beluister het gesprek met Paul Magnette hier.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet