Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Psychiater Dirk De Wachter over "dwangmatig" reizen: "Is je tuin soms niet beter dan twaalf uur te vliegen?"

vr 28 jun. - 9:15

De jaarlijkse vakantie-uittocht is begonnen met bijhorende files op de wegen, wachtrijen in de luchthavens en overbevolkte treinen. Wat bezielt mensen om, eens de vakantie begonnen is, zo snel mogelijk van huis weg te trekken? “Het is een drang vol tegenstellingen”, zegt de bekende psychiater Dirk De Wachter in 'De Wereld Vandaag'.
Foto: Vrouw in zwembad

Elk jaar neemt het aantal toeristen wereldwijd toe. De Nederlandse reisfilosoof Ruud Welten spreekt  van een collectieve dwangneurose. Ook auteur en psychiater Dirk De Wachter blijft gefascineerd door de drang om in groten getale te reizen.

“De mens heeft een fundamentele nood aan iets nieuws, aan verandering”, stelt hij in De Wereld Vandaag.  “Dat vindt hij blijkbaar belangrijk genoeg om  voor in de rij te staan. Het is een drang die vol tegenstellingen zit. Het is heel dubbel. Mensen  gaan warme oorden opzoeken, maar daar willen ze airco. Mensen gaan op zoek naar exotisch eten, maar willen dat wel in “shopping malls” kopen. Ze zeggen te streven naar stilte, maar reizen naar ongelofelijke drukte. Ze willen afwisseling, maar tegelijk in het vertrouwde terechtkomen. En zo vraag ik me ook af hoeveel klimaatspijbelende jongeren vandaag met het vliegtuig vertrekken.”

Verwacht het paradijs niet

“Natuurlijk wil ik vakanties van mensen niet vergallen door er kritisch over te reflecteren”, verontschuldigt Dirk De Wachter zich.

“Maar ik pleit ervoor dat mensen eens gaan achterover zitten, en de vraag bij zichzelf stellen. Vind ik dat reizen wel plezant? Wil ik wel echt ver weg gaan? Denk even na en volg niet wat je buurman of collega’s je ingeven. Nood wordt heel vaak door de omgeving ingeblazen. Want misschien is het hier in het park om de hoek ook wel aantrekkelijk, en is het weer hier veel aangenamer?

“De verwachtingen van vakanties zijn vaak te hoog. Velen denken dat het op tropische eilanden vol loopt met mensen à la Temptation Island. Blijkt dat er dan uitgezakte mensen rondlopen, mensen zoals ze die zien in hun eigen omgeving thuis. Verwacht het paradijs niet, doe op vakantie zoveel mogelijk gewoon en ontspan je. Helaas zijn vakanties voor velen heel drukke gebeurtenissen. En laten ze zich lokken door plekken waar toeristen massaal naar toe stromen.”

Bongobonnen om thuis te zitten

“Ook met de sociale verwachtingen van vakanties loopt het soms verkeerd. Mensen verlangen dat het bij vakanties altijd een gezellig samenzijn is. De verwachtingen die we op die momenten van elkaar hebben zijn hoog, en kunnen daarna wel eens erg tegenvallen. Natuurlijk is samenhorigheid bij vakanties belangrijk, maar weef die samenhorigheid eerst door het dagelijkse leven. Net als ontspanning en rust! Wacht vooral niet op vakanties om alles wat je verlangt te realiseren.”

“Ik pleitte ooit voor Bongobonnen om thuis in je tuin te zitten. Daar sta ik nog helemaal achter. Durf je de vraag te stellen. Is je tuin, of het park om de hoek soms niet beter dan twaalf uur te vliegen en terecht te komen in een drukke toeristische stad?”

Bron: De Wereld Vandaag en VRT NWS

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet