Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Raad van State schorst sluiting van cultuursector, kernkabinet wil teruggrijpen naar oude regels, ook voor bioscopen

di 28 dec. - 4:39

Theaters, operazalen, concertzalen én bioscopen zullen weer open kunnen gaan. De nieuwe coronamaatregelen, die sinds zondag van kracht waren voor de cultuursector, zullen namelijk worden teruggedraaid. Dat heeft het kernkabinet van de federale regering beslist nadat de Raad van State eerder vandaag de sluiting van de cultuursector had geschorst.
justitie

Nadat het Overlegcomité vorige week had beslist om alle grote binnenactiviteiten te verbieden, hadden een aantal culturele organisaties een procedure opgestart bij de Raad van State om het koninklijk besluit dat de sluiting regelt nietig te laten verklaren.

Dat rechtscollege heeft nu beslist dat de sluiting van de culturele sector  "disproportioneel" is en "niet steunt op adequate motieven". Daardoor wordt de maatregel voorlopig maar onmiddellijk geschorst, tot er een uitspraak ten gronde is.

In deze coronapandemie is het heel uitzonderlijk dat de Raad van State de regering terugfluit.  Een jaar geleden heeft de Raad van State bijvoorbeeld wel het verbod op erediensten verboden, maar dat was dus een uitzonderlijke demarche.

Tot 200 personen

In de aanloop naar het Overlegcomité van voorbije woensdag hadden de experten vorige week (nog) niet geadviseerd om zittende binnenactiviteiten tot 200 personen te verbieden.
Dat zou volgens het advies pas moeten gebeuren als de epidemiologische situatie zou omslaan door de omikronvariant van het coronavirus.

Toch besliste het Overlegcomité om al die binnenactiviteiten vanaf afgelopen zondag te verbieden. Dat oogstte niet alleen kritiek bij vele experten die de sluiting niet hadden geadviseerd en bij de culturele sector. Die stapte naar de Raad van State om de sluiting ongedaan te maken en lijkt nu zijn slag thuis te halen.

"Historisch moment"

Acteur en regisseur Stany Crets spreekt van "een historisch moment, niet alleen voor de cultuursector, maar ook voor het hele coronabeleid in België".

Eenzelfde geluid is te horen bij Michael Pas, acteur én woordvoerder van de Acteursgilde. “Het écht goede nieuws - en dat is een reden om straks een fles champagne te kraken - is dat de Raad van State een einde maakt aan de willekeur waar we onder leden", reageert hij in "De wereld vandaag"

"De cultuursector had het gevoel dat we de gemakkelijkste kaart waren die aan de tafel van het Overlegcomité getrokken kon worden. Maar de politiek zal voortaan twee keer moeten nadenken voor ze een buitenproportionele maatregel neemt”, zegt Pas triomfantelijk.

Zowel Pas als Crets vindt het vooral symbolisch een belangrijke overwinning, want in de praktijk is het slechts een kleine overwinning: spelen voor een publiek van 200 personen blijft voor vele artiesten nog onrendabel. Bovendien is het voor grote producties niet eenvoudig om opnieuw op te starten. Dat gaat niet van vandaag op morgen, maar duurt gemakkelijk enkele weken, legt Stany Crets uit.

Regering wil maatregelen terugdraaien

Nadat de Raad van State zijn arrest had geveld, hebben de topministers van de federale regering vanavond meteen elektronisch overlegd. Tijdens dat overleg is beslist om terug te grijpen naar de oude coronamaatregelen voor de cultuursector.

Als dat gebeurt zullen cultuurhuizen én bioscopen weer maximaal 200 bezoekers mogen ontvangen, zittend met mondmasker en met de coronapas.

Dit moet allemaal wel nog doorgesproken worden met de verschillende regeringen én de ministers van Cultuur, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan VRT NWS.  Als morgen het licht op groen wordt gezet, moet Verlinden dit in een nieuw koninklijk besluit gieten.

Dinsdag nog hadden verschillende vertegenwoordigers uit de cultuur- en eventsector nog een overleg met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De sector reageerde nadien nog ontgoocheld, omdat een  onmiddellijke heropening van de zalen er niet inzat. Er was wel afgesproken dat er gewerkt zou worden aan een stappenplan dat perspectief moet bieden op de lange termijn.

Het arrest van de Raad van State mag geen beletsel zijn om hieraan verder te werken, merkt acteur Michael Pas op.

Luister naar de uitgebreide reactie van Stany Crets en Michaël Pas

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet