Classic stories
Radio 1-reporter Ward Bogaert ontdekt verloren gewaand VRT-interview met jonge David Bowie
di 10 jan. - 8:40
Een tijdje geleden stootte onze Radio 1-collega Ward Bogaert louter toevallig op een Twitterbericht van een veilingsite waar een audiotape met daarop de naam van Ward Bogaert, zijn naamgenoot (maar geen familie) én BRT-radiojournalist uit de jaren 60, aangeboden werd. Niet zomaar een audiotape, maar een tape met daarop een radioreportage uit 1969 getiteld 'Swinging Londen' waarvoor de Ward Bogaert van toen (die in 2016 overleden is) David Bowie interviewde.
"Dat is nogal en stoemelings gebeurd", legt Ward Bogaert uit. "Ik zag de foto van die band en herkende de doos van de BRT uiteraard." Bogaert bracht het archief van de VRT meteen op de hoogte van de vondst.
Lees verder onder de video
Volgens het veilinghuis werd de audiotape door Ward Bogaert aan Ken Pitt, de toenmalige manager van David Bowie, bezorgd. Pitt gaf de opname op zijn beurt door aan journalist Kevin Cann die erover schreef in het Bowie-boek 'Any day now: The London years: 1947-1974'.
"We namen contact op met het veilinghuis en konden de audiotape veilig naar het omroepgebouw overbrengen en laten digitaliseren", zegt Inge Tielemans, leidinggevende binnen het VRT Archief. Tot heel recent had het VRT Archief zelfs enkel weet van interviews met Bowie uit de jaren 80 en later.
Lees verder onder de foto
David Bowie
Aan de vooravond van het grote succes
De reportage is een deel van een radiodocumentaire over 'Swinging London'. Ward Bogaert interviewde Bowie op 11 oktober 1969 over het fenomeen 'Arts Labs' en zijn daarop volgende carrière. David Bowie was medeoprichter van een Beckenham Arts Lab. Op het Cambridge Festival, georganiseerd door de Cambridge Arts Lab, speelden beginnende Britse popgroepen en artiesten gratis. Ook de toegang was gratis. Dit gaf de artiesten de kans om boekingen binnen te halen en succesvol te worden. David Bowie trad hier op 11 juni 1969 op.
"Het gaat om een opname van 7 minuten en 45 seconden die voor het grootste deel bestaat uit de single 'Space Oddity', waarmee de jonge David Bowie toen een hit had", legt Bogaert uit. "Bowie zelf horen we in totaal zo'n 2 minuten. Het interview is wel uniek omdat het gaat om een gesprek met de toen nog niet zo wereldwijd bekende David Bowie." Twee dagen voor dit interview stond Bowie met 'Space Oddity' nog in het BBC-muziekprogramma 'Top of the Pops'. Zijn tweede album "David Bowie" komt een maand later op de markt en wordt een groot succes.
Archief nooit volledig
Het archief van VRT is helaas niet volledig. Niet alles van wat vroeger werd uitgezonden, is bewaard gebleven. "Vroeger was er nog geen archief zoals we dat nu hebben", legt Tielemans uit. "Opnames werden gemaakt op kwartduim audiobanden en die wiste men vaak na de uitzending om ze daarna te hergebruiken voor een nieuwe opname. Er waren wel radioproducers die hun programma’s of een selectie ervan bewaarden waardoor we ze nu nog in ons bezit hebben. Maar helaas zijn er dus veel opnames verdwenen."
Maar af en toe duikt er dus nog eens iets op, zoals nu. Soms ontvangt de VRT ook audiobanden die in privécollecties beland zijn. Als het inderdaad over unieke opnames gaat, maakt VRT Archief een digitale kopie en bezorgt die, samen met een licentieovereenkomst, aan diegene die het materiaal binnenbracht.
Bron: vrtnws.be en 'Classic Stories'