Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

Rampselfies verbieden? Niet zo simpel...

do 20 okt. - 11:29

Ramptoerisme is van alle tijden. En tegenwoordig hebben die ramptoeristen een nieuwe favoriete bezigheid: rampselfies maken. Deze week nog gebeurde het bij een zwaar ongeval in Zoutleeuw. Terwijl de hulpdiensten een 70-jarig slachtoffer uit zijn auto aan het halen waren, sloegen enthousiastelingen toe met hun smartphone. Zouden we die rampselfies niet beter verbieden?
Rampenselfies verbieden? Niet zo simpel...

Het nemen van foto's verbieden gaat niet zomaar, zegt Koen Lemmens, professor mediarecht aan de KU Leuven in "Nieuwe Feiten". “We moeten rekening houden met de vrijheid van meningsuiting en het  recht op informatie. Een onderdeel daarvan is dat we beelden mogen maken van gebeurtenissen uit de actualiteit.”

Daarnaast is er ook nog zoiets als de bescherming van de privacy.  Hiervoor kijkt men naar de aard van de slachtoffers: zo genieten anonieme burgers de grootst mogelijke privacy, tenzij ze betrokken zijn in een belangrijke gebeurtenis uit de actualiteit (zoals een explosie). Maar voor bekende burgers ligt het al wat moeilijker!

Informatie die verschijnt in de algemene media (zoals een krant) heeft ook een verhoogde bescherming. De bescherming neemt af indien de foto enkel dient voor een Facebookpagina.

Maar dit zijn geen in stenen tafelen gebeitelde waarheden. Rechters kunnen nog altijd zoeken naar een afweging.

Het hangt dus allemaal van de context en de foto af. Zou het niet simpeler zijn als we die rampselfies gewoon zouden verbieden, zoals dokter Luc Beaucourt voorstelt? (Omdat de hulpdiensten erdoor gehinderd worden)

De goede werking van de hulpdiensten vindt Lemmens uiteraard belangrijk. “Maar we moeten opletten met te abstracte en te algemene regels” zegt hij “want die worden dan weer disproportioneel”.

"Je kan ook niet op voorhand uitsluiten of zo’n rampselfie een toegevoegde waarde heeft in termen van actualiteitsberichtgeving of niet" besluit Lemmens.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet