Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Rechtbank in New York verklaart veroordeling Harvey Weinstein voor verkrachting nietig na "flagrante fouten"

vr 26 apr. - 3:09

De hoogste rechtbank van de staat New York heeft de veroordeling van Harvey Weinstein voor verkrachting in 2020 nietig verklaard. Tijdens dat beroemde #MeToo-proces zouden onder meer getuigen zijn gehoord die niks met de zaak te maken hadden. De voormalige filmproducer moet nu een nieuw proces krijgen. Hij blijft wel in de cel omdat hij in 2022 in Los Angeles ook een gevangenisstraf heeft gekregen in een andere verkrachtingszaak.
Harvey Weinstein

In februari 2020 werd Harvey Weinstein schuldig bevonden aan 2 aanklachten van seksueel misbruik en 1 aanklacht van verkrachting in een rechtbank in New York. Hij kreeg daarvoor een gevangenisstraf van 23 jaar. 

De zaak was een belangrijke mijlpaal in de #MeToo-beweging, met tientallen vrouwen die Weinstein beschuldigden van seksueel misbruik en aanranding. De beschuldigingen varieerden van ongewenst betasten tot verkrachting.

Actrice Ashley Judd: "Dit is verraad"

"Voor veel mensen is dit niet te begrijpen", zegt NOS-correspondent Rudy Bouma vanuit de VS. "In het bewuste proces hebben ook vrouwen getuigd die zeggen een slachtoffer te zijn van Weinstein. Ze traden op als ondersteunende getuigen in het proces, hun beschuldigingen werden daar niet berecht."

"Weinsteins advocaten hadden daar bezwaar tegen aangetekend en hebben nu gelijk gekregen. Dit komt hier aan als een mokerslag. Dit is niet zomaar een zaak van misbruik, maar de zaak die #MeToo in gang zette."

Meerdere Hollywood-stemmen zijn boos, geschokt en teleurgesteld. Actrice Ashley Judd, die als een van de eersten Weinstein had beschuldigd, is nu ook een van de eersten om te reageren. In een interview met BBC noemt ze de beslissing van de rechtbank "verraad" voor wie seksueel geweld meemaakte.

"Dikwijls zeggen overlevers dat het verraad en de morele schade die we binnen het systeem lijden nog erger zijn dan de seksuele lichaamsinvasie die we al hebben meegemaakt", zeg Judd. "Dit is oneerlijk ten opzichte van de overlevers. Wij leven nog steeds in onze waarheid. En wij weten wat er is gebeurd."

Judd maakt deel uit van de groep mensen voor en achter de schermen in Hollywood die "Silence breakers" genoemd worden. Zij brachten destijds seksueel misbruik en aanranding in de entertainmentwereld volop onder de aandacht en gaven zo het startsein voor #MeToo.

Op een persconferentie van enkele "Silence breakers" gisteren verklaarde Judd: "dit is dus hoe het is om een vrouw te zijn in Amerika, we moeten nog altijd leven met mannelijke claims om onze lichamen".

"In de steek gelaten door het rechtssysteem"

Ook andere actrices die Weinstein hebben beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik hebben zich uitgesproken. Oscarwinnares Mira Sorvino schrijft dat ze "geschokt" was en "walgde van een rechtssysteem dat aanleunt bij roofdieren en niet bij slachtoffers".

Actrice Rose McGowan zegt in een video: "wat ze ook onderuithalen, ze kunnen niet wegnemen wie we zijn en wat we weten, wat we hebben meegemaakt en wat we in dit leven kunnen bereiken". "Wij zijn geen slachtoffers. Wij zijn mensen die verwond zijn door het kwaad."

Actrice Rosanna Arquette zei aan The Hollywood Reporter: "Harvey werd terecht veroordeeld". "Het is jammer dat de rechtbank zijn veroordeling heeft vernietigd. Als overlevende ben ik meer dan teleurgesteld."

Actrice Katherine Kendall is "verbijsterd". "Dit is een vreselijke waarschuwing dat slachtoffers van aanranding gewoon geen gerechtigheid krijgen. Ik voel mij volledig in de steek gelaten door het rechtssysteem op dit moment."

Tarana Burke, die gezien wordt als de grondlegger van #MeToo, stelt dat "momenten als deze benadrukken waarom bewegingen zoals #MeToo noodzakelijk zijn".

Ook rechters trekken van leer

Maar niet alleen Hollywood is misnoegd. "De rechters van het hof van beroep in New York waren verdeeld", vertelt correspondent Rudy Bouma. "4 stemden voor de nietigverklaring, 3 tegen. In hun commentaren trekken de rechters die tegen stemden, fel van leer tegenover hun collega's."

"Zo schreef een van hen dat deze beslissing past in een verontrustende trend van niet te verklaren vonnissen inzake seksueel geweld. Een andere rechter schreef dat het decennia van vooruitgang na een eeuwenlange misogyne (vrouwonvriendelijke, red) traditie in het recht in gevaar bracht."

Het hof van beroep in New York heeft gezegd dat ondersteunende getuigenissen tot een oneerlijk proces hebben geleid. "Maar de regels daarover zijn anders van staat tot staat", zegt Bouma. "In Californië bijvoorbeeld, waar Weinstein ook is veroordeeld, waren ook ondersteunende getuigen op het proces en daar kan het wel. Het is een ingewikkelde juridische discussie."

En wat nu?

Het hof in New York heeft geoordeeld dat Harvey Weinstein een nieuw proces moet krijgen. "De advocaat van een van de slachtoffers die hem in dat proces had aangeklaagd, heeft al gezegd dat zijn cliënt overweegt om opnieuw te getuigen. Ook al is dat proces enorm traumatiserend voor haar."

Weinstein blijft wel in de cel, omdat hij in Californië is veroordeeld tot 16 jaar cel voor intimidatie en misbruik. "Mogelijk wordt hij naar Californië overgeplaatst om daar een nieuw proces af te wachten."  

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet