Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Redding loopt slecht af: verdwaalde beloega uit Seine overleden tijdens transport naar Normandische kust

wo 10 aug. - 5:30

In Frankrijk is een heel bijzondere reddingsactie aan de gang. Alles draait om een beloega, ook wel een witte walvis of dolfijn genoemd, die al ruim een week in de Seine zwom en niet uit zichzelf terugkeerde naar open zee. Het dier is vannacht om 4 uur opgevist uit een bassin bij een sluis, maar het is verzwakt en het transport wordt een delicate operatie.
Beloega in net

Bij de reddingsactie die gisteren om 22 uur begon, zijn 80 medewerkers en dierenartsen betrokken. Het duurde 6 uur voor de 800 kilo wegende beloega uit het bassin was gehesen. Het dier wordt nu getransporteerd in een koelwagen op een bed van "stro of iets comfortabel".

Bedoeling is de beloega naar de Normandische kustplaats Ouistreham te brengen, waar een kooi met zout zeewater is klaargemaakt voor verder herstel. Daarna zal het dier in open zee worden vrijgelaten. "Dit is een erg technische operatie dat vele vaardigheden vereist", zei Isabelle Dorliat-Pouzet van de bevoegde prefectuur.

Alles is tot in de puntjes voorbereid, maar het lijkt een beetje alles of niets. "Het dier zou tijdens de operatie kunnen sterven, tijdens het transport of zelfs daarna. Maar we moeten het proberen", zei Isabelle Brasseur van Marineland Antibes, het grootste zeedierenpark van Europa.  

Voor de witte walvis aan zijn transport begon, is opnieuw een poging ondernomen om hem te voederen met bevroren haring en forel, maar de beloega had alweer geen eetlust. Het dier draaide zich niet om voor het voedsel.

Mensen verzamelden zich aan de oevers van de rivier bij Saint-Pierre-La-Garenne in Normandië om de reddingsoperatie te volgen. De Seine is te vervuild voor de beloega om er te blijven én er is te veel lawaai van scheepvaart, zeggen specialisten. Het dier moest daarom zo snel mogelijk terug naar zee.

Vorige maand was er een andere bijzonder gast de Seine binnengezwommen, een orka. Dat dier overleefde het uiteindelijk niet, het stierf uitgeput en verzwakt van de honger.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet