Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Regelmatig vraag om toelichting over humanitaire visa: "Verbaasde reactie van Theo Francken nu is misplaatst"

wo 16 jan. - 8:18

In de parlementaire commissie Asiel en Migratie zijn de voorbije jaren regelmatig vragen gesteld over de humanitaire visa. Dat zeggen Monica De Coninck (SP.A), Wouter De Vriendt (Groen) en Nahima Lanjri (CD&V). De politici wilden vooral meer informatie over de reddingsoperaties van christelijke Syriërs en hoe de selectie verliep. Toenmalig staatssecretaris Theo Francken zou altijd geweigerd hebben om gedetailleerde uitleg te geven. "Francken is hier politiek verantwoordelijk", vindt De Vriendt.
Melikan Kucam (N-VA) zou tienduizenden euro's ontvangen hebben om humanitaire visa te helpen regelen

Voor humanitaire visa bestaat geen juridische definitie. Er zijn geen voorwaarden of strikte richtlijnen vastgelegd. Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft altijd benadrukt dat hij daar alleen over mag beslissen. "Op onze vragen antwoordde hij altijd dat hij daar geen toelichting over zou geven", zegt Monica De Coninck van SP.A die in de commissie voor Asiel en Migratie zit.

De Coninck vindt de verbaasde reactie van Francken nu misplaatst. "We weten uit ervaring dat om het even welk systeem waar geen controle op is, waar geen verantwoording moet over afgelegd worden ooit misloopt."

Dikke portefeuille

"Dit is misdadig en immoreel. Een humanitair visum moet je toekennen op basis van kwetsbaarheid en niet op basis van de dikte van je portefeuille", haalt Wouter De Vriendt uit. Hij zit voor Groen in de commissie Asiel en Migratie. "Theo Francken moet zich hiervoor verantwoorden. Het is dankzij een connectie op zijn kabinet dat een bevriende N-VA'er blijkbaar kon bepalen wie er een humanitair visum kreeg en wie niet."

"Bovendien wist Francken door geruchten blijkbaar ook van die carrousel en hij heeft toegegeven dat hij zelf geen stappen ondernomen heeft." Ook De Vriendt herhaalt dat er sinds 2015 regelmatig gevraagd is naar duidelijke criteria en meer transparantie. "Maar onze vraag werd telkens opnieuw genegeerd."

Geen controle

Nahima Lanjri zit in de commissie Asiel en Migratie voor CD&V. Ze benadrukt dat er geen enkele aanwijzing is dat het kabinet betrokken zou zijn bij de mensensmokkel. Maar ook Lanjri bevestigt dat Francken niet wilde antwoorden op vragen: “Ik blijf het wel jammer vinden dat er drie kostbare jaren voorbij zijn gegaan zonder dat we de procedure konden verbeteren. Ik heb dat gevraagd, Monica De Coninck, Wouter De Vriendt… Vanuit meerderheid en oppositie zijn er vragen gesteld.” 

Het kan niet dat de eerste de beste individuele persoon, een bevriend partijlid, lijstjes kan doorgeven aan de staatssecretaris.

“Aangezien het aantal humanitaire visa spectaculair is gestegen, (…) moeten we duidelijkheid creëren over de procedure, en welke aspecten in rekening worden gebracht, zodat het niet à la tête du client gebeurt”, zegt Lanjri.  Ze vindt het niet gepast dat Melikan Kucam zo’n verregaande bevoegdheid kreeg om lijsten op te stellen en door te geven aan het kabinet. “De aanvraag kan gebeuren door een rechtstreeks familielid, of op uitnodiging van een ngo, Sant’Egidio, die een duidelijke structuur volgen. Maar dus niet de eerste de beste individuele persoon, een bevriend partijlid, die lijstjes kan doorgeven aan de staatssecretaris.”

Beluister het gesprek met Nahima Lanjri in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet