Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Regering-De Croo bereikt begrotingsdeal, laatste discussies zijn uitgeklaard: "Opbod tussen MR en PS"

di 12 okt. - 11:00

De begrotingsgesprekken zijn op de valreep dan toch in de juiste plooi gevallen. Enkele laatste hete hangijzers hielden een definitief akkoord tegen, maar die zijn intussen uitgeklaard. Leen De Witte vat de persconferentie samen.
Alexander De Croo

De topministers van de federale regering hebben de hele nacht samengezeten. Ze moesten een akkoord bereiken over investeringen, maar vooral besparingen om de overheidsuitgaven weer min of meer onder controle te krijgen na de coronacrisis.

Na een moeilijke eindsprint is dat akkoord er eindelijk. Het overleg blokkeerde aanvankelijk op de vrijstelling van de sociale bijdragen voor de eerste aanwerving. De Franstalige liberalen van MR waren het daar niet mee eens. Ook zat er een haar in de boter rond de versoepeling rond avondarbeid voor e-commerce. De Franstalige socialisten van de PS stonden daar op rem.

De premier en zijn ministers verlieten vanochtend vroeg de onderhandelingstafel. De premier probeerde daarop telefonisch de laatste plooien glad te strijken. Het bleek uiteindelijk maar een kleine hapering te zijn, al noemde Wetstraatjournalist Johny Vansevenant het "een gênant moment voor deze regering", na al bij al serene onderhandelingen.

Beluister het gesprek met Johny Vansevenant in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

"Geen fraai beeld"

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) bevestigt in 'De Ochtend' dat er wat verwarring was op het allerlaatste moment. "In de laatste uren is er nog lang discussie geweest over de laatste details. Toen we uit elkaar aan het gaan waren, gaf de PS toch te kennen dat ze niet helemaal akkoord waren. Toen is er even verwarring ontstaan. Dat is nu uitgeklaard. In de nasleep van een lange nacht kan het wel eens zijn dat er misverstanden ontstaan in de details."

"Jammer dat het zo is geëindigd", geeft ze toe. "Dat geeft geen fraai beeld. Want het akkoord dat er nu ligt, mag er wel zijn."

Beluister het gesprek met Petra De Sutter in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

De onenigheid ging inhoudelijk over de maatregelen rond e-commerce, bevestigt ze. "We wilden kijken in welke mate arbeid tussen 20 uur en 24 uur en op zondag zou kunnen worden overwogen. Dat moet volgens ons het voorwerp zijn van sociaal overleg. Het laatste woord dat daar geschrapt is, is het zondagswerk. Dus over dat werken tussen 20 uur en 24 uur wordt er gesproken met de sociale partners."

En zo wordt de discussie wat doorgeschoven. Dat is ook logisch, zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. "We zullen nieuwe economieën moeten omarmen, maar we willen het beter doen dan in andere landen. Ik wil niet dat er over 2 à 3 jaar "Pano"-reportages worden gemaakt over rotte jobs omdat we per se e-commerce wilden omarmen. Ook werknemers moet erop vooruit kunnen gaan."

"Dit was waarschijnlijk de moeilijkste oefening", denkt Rousseau. "Omdat je hier ook een bepaald traject vooropstelt voor de komende jaren. Als we dit aankunnen, kunnen we alles aan. Mensen hebben helemaal geen zin in ruziemakende politiekers. Het belangrijkste is dat deze ploeg er samen uitkomt, dat hebben ze ook rond corona gedaan. In elk akkoord zitten er dingen die je minder leuk vindt, maar de totale balans is positief."

Beluister het gesprek met Conner Rousseau in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Theater

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder noemt de onenigheid "theater", een spel tussen MR en PS. "Daar liggen de grootste ideologische tegenstellingen. Je krijgt een spiegelbeeld van de regering-Michel. Toen zaten die tegenstellingen aan Vlaamse zijde tussen N-VA en CD&V en kreeg je een permanent opbod."

Aan Vlaamse zijde had er vandaag niemand belang bij om te communiceren. Aan Franstalige zijde begon vanochtend al een rondje zwartepieten over "wie geblokkeerd heeft", zag De Vadder. "'Zo tweette MR-voorzitter Bouchez dat er een akkoord was. Versta: 'het is niet de MR die blokkeert, maar wel de PS'."

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Het is een techniek die vaak wordt gebruikt: weglopen van een regeringsonderhandeling. "Elio Di Rupo is als voorzitter van de PS in het begin van deze eeuw eens vier dagen volledig spoorloos geweest. Hij kwam niet meer opdagen bij de onderhandelingen. In 2016 is Kris Peeters de avond voor de regeerverklaring weggelopen van het overleg. Toen heeft Charles Michel noodgewongen de regeerverklaring moeten uitstellen. In 2004 had Verhofstadt de regeerverklaring vervroegd om druk te zetten op de onderhandelingen. Dat is mislukt, waardoor die weer naar de gewone datum moest schuiven."

Persconferentie 

Leen De Witte vat samen wat premier De Croo aankondigde op de persconferentie. Luister via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet