Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Regisseur Adil El Arbi over de 'zwarte woede' in de VS: "1 grote frustratie die met corona de perfecte storm vormt"

di 2 jun. - 9:17

Filmregisseur Adil El Arbi, die vaak in de VS aan het werk is, ziet het geweld daar als een nooit eindigende cyclus. De zwarte bevolking draagt nog altijd de gevolgen van vierhonderd jaar slavernij ,"een genocide".
© James Arthur Gekiere

De dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die stikte doordat een politieman met zijn knie zijn hals dichtkneep, beroert de hele wereld.  In de Verenigde Staten zijn in verschillende steden onlusten uitgebroken. Ook in Europa zijn er manifestaties, ondanks de coronacrisis. En op sociale media is het letterlijk een zwarte dag.

Regisseur Adil El Arbi, bekend van de films 'Black', 'Patser' en 'Bad boys for Life', heeft de voorbije jaren vaak in de Verenigde Staten gewerkt. "Het geweld is een cyclus," zegt El Arbi in 'De Wereld Vandaag'.  Telkens is er sprake van moord op zwarte mensen, wat dan weer protest en nieuw geweld uitlokt. "Een cyclus die nooit lijkt te stoppen en dat toont dat  Afro-Amerikanen als tweederangsburgers worden beschouwd in de Verenigde Staten.

Slavernij en geweld

Racisme is van overal en van alle tijden, volgens Adil El Arbi. Maar de VS hebben een geschiedenis van 400 jaar slavernij die veel spanningen en frustraties uitlokt en een "level van geweld" dat hoger ligt dan elders.

De eerste tv-reeks die Adil El Arbi draaide was 'Snowfall', over de cocaïne-wereld in Los Angeles. "Het gevaarlijke en arme South Central leek een derdewereldland," zegt de regisseur. De kloof tussen superarm en superrijk is in de VS veel groter dan bij ons. En de gangs in arme wijken zijn gefrustreerd. "Het is één grote frustratie die samen met de coronacrisis de perfecte storm vormt".

Gaat dit nu veranderen? Adil El Arbi heeft er zijn twijfels bij. "Of de regering nu links of rechts is, er verandert systematisch niets." Hoewel er toch ook hoopgevende initiatieven bestaan.

Beluister het gesprek met Adil El Arbi:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet