Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Touché

Regisseur Tim Mielants: “De rauwheid van mijn verdriet hielp me als filmmaker”

zo 17 sep. - 0:28

Regisseur Tim Mielants tekende voor de verfilming van ‘WIL’ naar het boek van Jeroen Olyslaegers. Hij liet zich al eerder opmerken met zijn debuut ‘De Patrick’ en met zijn internationale avonturen bij ‘Peaky Blinders’ en ‘The Responder’. De zoektocht naar identiteit, de keuze tussen lafheid en geweten: het zijn thema’s die hij in zijn werk graag aftast. "Na mijn eerste film dacht ik eindelijk: ik kan misschien iets", vertelt Mielants.
Studioportret van Tim Mielants.
© VRT

Op 27 september 2023 is ‘WIL’ in de Belgische zalen te zien. “Ik weet niet of ik zal genieten”, bekent regisseur Tim Mielants. Toch wil hij die première voor geen goud in de wereld missen: “Mensen horen ademen, hun hartslag die versnelt … Samen naar een film kijken is bijzonder.”

‘WIL’ voert de kijker terug naar een inktzwarte bladzij in onze Belgische geschiedenis, naar de straten van het bezette Antwerpen in 1942. “Over die periode is het heel lang stil geweest, men heeft lang gezwegen. Ik hoop dat de film een dialoog op gang kan krijgen”, vertelt Mielants over het oorlogsdrama.

Ondanks de impressionante films en samenwerkingen die hij aan elkaar rijgt, blijft hij verrassend bescheiden. Ambitie is een woord dat niet rijmt met zijn innerlijke wereld, legt hij uit: “Wanneer ik ambitieus wou zijn, versteende ik. Mijn levensmotto luidt dus: probeer het niet te willen.”

Ambitie versteent me.

— Tim Mielants

Mielants scheert internationaal hoge toppen als filmmaker. Zo kroop hij in de regisseursstoel voor ‘Peaky Blinders’, de succesvolle Britse historische dramaserie over de Peaky Blinders, een criminele bende uit Birmingham. Hij slaagde er wonderwel de serie een kwetsbare ondertoon te geven: “Cillian Murphy liet onder mijn regie zijn stoere personage voor de eerste keer huilen."

Rouw schenkt structuur 

Mielants verloor op jonge leeftijd zijn broer in een verkeersongeluk, een pijn die diepe wonden sloeg. “Hij stierf op een moment dat ik zelf zoekende was.” Dat overlijden blijft een rode draad in zijn werk: “Die verschillende rouwfases schenken structuur. Er is de ontkenning, gevolgd door paranoia. Pas later volgt een evenwicht. Ik herinner me nog dat ik die mentale pijn wou omruilen voor fysiek leed. Ik kon er niet mee om. Maar hoe rauw verdriet ook voelt, je moet verder ….”

Wat zou de filmmaker zijn broer nog willen vragen? “Kom je terug? We zijn nog niet uitgepraat.”

Een voortschrijdende tijdlijn

Sinds dat veel te vroege afscheid en zijn eerste stappen in de filmwereld zijn vele jaren verstreken. “Ik voel dat ik nu in het midden van de tijdlijn sta”, mijmert Mielants. “Ik ben niet langer onverwoestbaar. Maar wel redelijk gelukkig.”

Waarom borg Tim Mielants zijn zeevaartdroom op? Hoe slaagt hij erin topacteurs naar hun beste vertolkingen te stuwen? En waarom bracht dyslexie hem van de wijs? Dat en nog veel meer kan je ontdekken in de podcast van 'Touché' met Tim Mielants. Luister nu via de app van VRT MAX.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet