Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Tribune

De Tribune

Renaat Schotte: "Met Theo Bos als begeleider kan Nicky Degrendele olympisch kampioen worden"

di 26 okt. - 9:35

België keerde met een historische medailleoogst terug van het WK op de piste in Roubaix. Lotte Kopecky was met drie medailles dé hofleverancier van het Belgische eremetaal. Het staat in schril contrast met Nicky Degrendele, die moeilijk uit een neerwaartse spiraal geraakt sinds haar wereldtitel in 2018.
sporza

Zilver, zilver en dan goud op de slotdag. Wat werd het een prachtig WK voor Lotte Kopecky. In de puntenkoers - waar ze goud won - kon Kopecky eigenlijk al op 14 rondes voor het einde beginnen vieren. Een ontknoping die Renaat Schotte nog maar zelden had gezien.

Kopecky is niet graag leading lady

"Kopecky reed de Britse Katie Archibald - voor mij toch een levende legende als je naar haar erelijst kijkt - in de puntenkoers gewoon aan gort. En ze reed ook zo verstandig en uitgekookt. Voor mij was het een brokje wielergeschiedenis", was Renaat Schotte lovend in 'De Tribune'.

"Met deze wereldtitel maakt ze haar gemiste Olympische Spelen helemaal goed. Het overtreft natuurlijk geen olympische titel, maar deze regenboogtrui kan ze nu een jaar lang dragen. Ze heeft zich trouwens al geëxcuseerd dat ze op de Zesdaagse van Gent niet in topvorm zal zijn, maar dat moet ze niet doen."

Geen verwachting

Opmerkelijk was dat Lotte Kopecky in haar interview na haar wereldtitel aangaf dat ze zonder enige verwachting naar Roubaix was getrokken. Dat het na een lang, slopend en niet altijd even geslaagd seizoen op de weg mentaal wat op was.

"Net daarom dat ze misschien zo goed presteerde", zei ex-sprintster en sportpsychologe Eline Berings. "Ze heeft al fantastische dingen gepresteerd dit jaar, maar ze heeft ook pech gehad en gaf op de Olympische Spelen al aan dat ze eigenlijk niet graag de leading lady van het Belgische vrouwenwielrennen is."

"Nu ze dacht "we zien wel waar het schip strandt", haalt ze goud. Vaak zie je zoiets bij sporters als ze even vergeten hoe belangrijk het is."

"Eenzaamheid speelt zeker een rol bij Nicky Degrendele"

Het succes van Lotte Kopecky staat in schril contrast met de prestatie van Nicky Degrendele. De wereldkampioene Keirin in 2018 heeft er na haar wereldtitel in Apeldoorn enkele moeilijke jaren opzitten.

Naar de Olympische Spelen mocht ze niet en na een hoopvol EK, werd het WK in Roubaix opnieuw een tegenvaller. Degrendele haalde er de finale van de Keirin niet.

"De eenzaamheid speelt zeker een rol in dat verhaal. Ze heeft me zelf verteld dat ze op internaat in Aigle heel goed kan trainen, maar een heel eenzaam bestaan leidt", zei Renaat Schotte.

Het beeld ontstaat dat Degrendele mentaal niet weerbaar is, maar haar context maakt het gewoon moeilijk.

Als sportpsychologe weet Eline Berings hoe nefast eenzaamheid kan werken. "Als topsporter is het heel belangrijk om je goed te voelen."

"In vergelijking met een werkende mens moet een topsporter minder uren werken en zichzelf veel bezighouden. Als eenzaamheid je tijdens die uren parten speelt, dan moet je daar iets op vinden en sparringpartners vinden."

"Ik ken weinig topsporters die presteren als ze zich niet goed voelen. Tijdelijk kan je dat nog overwinnen, maar op lange termijn kom je in de problemen. Zo ontstaat misschien het beeld dat Degrendele mentaal niet weerbaar is, maar haar context maakt het gewoon moeilijk."

"Ze is nog altijd een ongeslepen diamant, maar alles is entourage", gaat Schotte door op die context. "Dat zie je ook bij het werelduurrecord van Victor Campenaerts bijvoorbeeld. Die heeft zelf een entourage uitgebouwd, maar dat is niet elke sporter gegeven. Als Degrendele kan samenwerken met Theo Bos, kan ze los olympisch kampioen worden."

Bron: sporza.be en 'De Tribune'

Beluister deze aflevering van 'De Tribune' via onze podcast:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet