Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Renate, Stijn en Glenn lieten zich 'ontdopen'

di 23 mrt. - 10:59

Homoseksualiteit blijft een "ongerijmdheid" en holebi’s kunnen niet trouwen voor de kerk. Dat liet het Vaticaan vorige week weten. Het zorgde ervoor dat heel wat mensen zich recent lieten 'ontdopen'. Renate, Stijn en Glenn deden hun verhaal in 'De Wereld van Sofie'. "Soms voelt het alsof ik van een trein ben gestapt waarop iedereen blijft zitten."
© Umit Bulut (Unsplash)

Renate 

Toen Renate Breuer twee dagen oud was, werd ze gedoopt. "Mijn ouders komen uit Nederlands-Limburg, waar men heel katholiek was. Je kind laten dopen was dus heel normaal, en ik heb het als kind ook niet als abnormaal ervaren."

Renate vindt een doopsel an sich ook wel een mooi ritueel, maar de koppeling met de kerk hoeft er voor haar niet bij. "Het is mooi dat er een ritueel is met iemand die pasgeboren is, als een soort bescherming of in de hoop dat die persoon een goed leven gaat hebben. Maar als dat ritueel gekoppeld wordt aan een instituut dat mensen veroordeelt, is dat voor mij iets anders” zegt ze. "Voor mij part maak je gewoon zelf een ritueel."

Toch vond Renate het nooit belangrijk om zich uit het doopregister te laten schrijven. Tot vorige week.  “Ik was heel verontwaardigd en dacht: 'Hoe wereldvreemd kan je zijn om nu met zo'n boodschap te komen?' Ik wil niet meer bij die club horen, ook al is het passief."

Ik wil niet meer bij die club horen, ook al is het passief. 

“Volgens Wikipedia ben je een ketter als je je laat ontdopen. Maar ik voel mij helemaal geen ketter, ik denk dat geloof iets heel persoonlijks is, waar je helemaal geen instituut voor nodig hebt.”

Stijn 

Ook voor Stijn De Wolf was een doopsel aanvankelijk iets doodnormaal. Het is een ritueel dat gekozen wordt door je ouders en je omgeving. Vervolgens doe je dan je eerste communie en later je vormsel. Toen dat vormsel eraan kwam, ontstonden de eerste twijfels: "Ik wou mijn vormsel eigenlijk niet doen, maar heb het toch gedaan."

Voor Stijn staan de kerk en het geloof los van elkaar. “Geloof is iets voor jezelf, en dat heeft bij mij niets te maken met een kerk” zegt hij.

Vorige week was er de druppel die de emmer deed overlopen: "Het was de zoveelste teleurstelling. Een kerk zou een plaats moeten zijn waar je steun kan vinden, maar ze zeggen: 'Je bent hier niet welkom.'”

Een kerk zou een plaats moeten zijn waar je steun kan vinden.

Glenn

Ook Glenn Teirlinck kreeg het katholieke geloof mee van thuis uit. “Daar was geen discussie over. Ik werd gedoopt.”  Ook hij maakte hij de beslissing om zich te laten ontdopen.

“Mocht de paus zich niet zo hebben uitgesproken tegen homo’s, dan zou ik gedoopt blijven. Ik voel mij nu niet bevrijd of opgelucht, maar soms voelt het alsof ik van een trein ben gestapt waarop iedereen blijft zitten. Al hebben er vorige week nog meer mensen laten weten dat ze mee van de trein zullen stappen. Het is gewoon niet meer van deze tijd, en dan houdt het op."

Soms voelt het alsof ik van een trein ben gestapt waarop iedereen blijft zitten.

Beluister de gesprekken in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet