Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Renoveren met de buren kan je geld opleveren

di 6 sep. - 2:10

Wie samen met enkele buren een energiebesparende renovatie laat uitvoeren, kan daarvoor vanaf volgend jaar een extra premie krijgen. "Zo hopen we de renovaties in Vlaanderen te versnellen", zegt minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).
Bart Tommelein
Concreet moeten tien eigenaars van een woning in dezelfde straat of wijk samen energiebesparende werken laten uitvoeren om van de premie te kunnen genieten. Het gaat om een bedrag tot 400 euro per gezin en komt bovenop de al bestaande premies voor bijvoorbeeld dakisolatie of dubbele beglazing.

"Het is interessanter om bepaalde renovaties samen te doen. Volgens onderzoek zijn die vaak tot 50 procent goedkoper", zegt Tommelein aan VRT Nieuws. "Energierenovaties helpen ons allemaal, er is een lagere energiefactuur en een verhoogde energie-efficiëntie. Bovendien kunnen we zo de renovaties in Vlaanderen versnellen." De minister hoopt op deze manier sneller de klimaatdoelstellingen te halen tegen 2020.

De eigenaars zullen wel moeten kunnen aantonen dat het gaat om een "gemeenschappelijk project", door een gezamenlijke offerte, gezamenlijke architect of een gemeenschappelijke persoon die de leiding van de werken neemt. "Heel wat wijken hebben uit het verleden gelijkaardige huizen met een gelijkaardige structuur. Zij hebben vaak ook dezelfde isolatieproblemen."

De Vlaamse regering voorziet in totaal een budget van 10 miljoen euro voor het initiatief. 

Tommelein deed zijn initiatief ook uit de doeken in De Ochtend:

Bron © deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet