Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

"Richt u tot alle slachtoffers van de wereld": Belgische 'overlevers' seksueel misbruik in de kerk schrijven open brief voor pausbezoek

do 5 sep. - 9:02

Enkele slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk roepen de paus op om zich duidelijk over dat misbruik uit te spreken tijdens zijn bezoek aan België, van 26 tot 29 september. Dat vragen ze in een open brief in de krant Le Soir. "Deze reis naar België kan de geschiedenis ingaan als het beslissende moment waarop u zich richt tot alle slachtoffers van de wereld", klinkt het. Daarnaast vragen de schrijvers onder meer om een financiële compensatie en om het celibaat niet langer te verplichten binnen de kerk.
De Paus

De 78-jarige schrijver Jean-Marc Turine is een van de slachtoffers, al heeft hij het zelf liever over "overlevers". Zelf is hij misbruikt als leerling in het Sint-Michielscollege in Etterbeek, maar hij benadrukt dat de brief geschreven is in naam van alle mensen die als kind misbruikt werden toen ze "toevertrouwd waren aan mensen die verbonden zijn aan de katholieke kerk". 5 andere slachtoffers ondertekenden de brief.

De briefschrijvers hopen dat het bezoek van de paus aan ons land, van 26 tot 29 september, een echt kantelpunt wordt. "Deze reis naar België kan de geschiedenis ingaan, als het beslissende moment waarop u zich richt tot alle slachtoffers van de wereld", klinkt het. "Want zo was en is het katholicisme bedoeld: universeel."

"Hoewel u dit onderwerp meermaals met helderheid en overtuiging hebt aangesneden, hebt u zich nooit gericht tot ons: de slachtoffers, of preciezer gezegd de overlevers", staat er verder. "Is het geen tijd om deze kostbare boodschap, die zoveel verwoeste levens nodig hebben, de wereld in te sturen?"

De schrijvers vragen de paus om al die slachtoffers op te roepen om te getuigen voor een onafhankelijke internationale instelling. "Want deze ontmoeting in Brussel zou niet het einde van het verhaal moeten zijn, maar eerder het broodnodige begin van een echte weg naar bevrijding voor honderdduizenden mensen."

4 eisen

Daarnaast stellen de briefschrijvers ook 4 taken voorop, die volgens hen als leidraad voor de toekomst kunnen dienen. "De eerste van deze taken is om alle bisschoppen een mandaat te geven om een diepgaand onderzoek op te starten in hun bisdommen, met alle betrokken personen, naar vroegere en huidige misdaden."

Als tweede stellen de briefschrijvers dat nog veel te weinig slachtoffers zich durven uit te spreken over wat er gebeurd is. Daarom vragen ze de paus om te overleggen met de Europese ministers van Onderwijs "en een campagne te starten rond informatie, preventie en opleiding voor onderwijzend personeel, zowel leken als religieuzen, om mensen te helpen zich uit te spreken."

In een derde eis halen de slachtoffers aan dat er moet nagedacht worden over een herstelbetaling voor alle slachtoffers van misbruik binnen de kerk. "Het duizelingwekkende aantal slachtoffers van over de hele wereld vereist een gezamenlijke inspanning om dit in te schatten, te kwantificeren en haalbaar te maken."

Ten slotte staat er in de brief dat de kerk moet reflecteren over het verplichte celibaat van priesters. "Die kwestie verklaart niet het hele probleem, maar was zeker een grote moeilijkheid voor enkelen", klinkt het. "Een verzwakte priester is een man die kan afglijden naar het ergste."

Ontmoeting met slachtoffers tijdens bezoek

In België zal de paus een privéaudiëntie houden met enkele slachtoffers. Geert De Kerpel, woordvoerder Belgische bisschoppen, zegt dat dat bezoek grondig en in alle discretie voorbereid wordt, maar veel wil hij er nog niet over prijsgeven.

Briefschrijver Turine zegt in Le Soir dat hij hoopt een van de slachtoffers te zijn die bij die audiëntie mag zijn. Hij betreurt het gebrek aan transparantie rond deze ontmoeting. "Het is duidelijk dat de kerk van stilte houdt. Ik denk dat ze dit allemaal in stilte hopen te doen, of toch bijna."

Rik Devillé, priester en spreekbuis voor de slachtoffers, erkent dat de slachtoffers het gevoel hebben dat ze buiten het pausbezoek gehouden worden. Hij verwacht niet dat het bezoek van de paus aan België een kantelpunt zal zijn. 

"Ze mogen dromen wat ze willen, maar ik kan nu al zeggen dat daar niks mee gebeurt", zegt Devillé over de open brief. "Kijk naar de andere recente pausbezoeken, zoals Canada en Nieuw-Zeeland, waar ook slachtoffers met de paus mochten praten. Achteraf is daar niets mee gedaan."

"De paus had trouwens al iets kunnen doen: er zijn zo veel dossiers naar Rome gestuurd, maar nooit is daar een antwoord op gekomen", voegt hij toe.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet