Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Rijken zien je niet staan (en dat is wetenschappelijk bewezen)

di 25 okt. - 12:33

Soms lijkt het alsof rijke mensen gratis een portie arrogantie bij hun fortuin kregen. Aan de New York University hebben wetenschappers nu ook daadwerkelijk bewezen dat de sociale klasse waartoe we behoren een impact heeft op ons denken. Lieven Vandenhaute praatte er over met Wouter Duyck van de UGent.
Men zag dat mensen uit alle sociale klassen anderen even vaak aankeken, maar de hogere klassen keken significant minder lang naar anderen

In de psychologie denkt men al langer dat je sociale klasse je gedrag kan beïnvloeden. Dat lijkt nu ook bewezen te zijn door middel van een experiment. 

Mensen van verschillende sociale klassen werd gevraagd om een minuut in New York rond te lopen, met een Google Glass op hun neus. Daarna werd nagegaan waar ze in die tijdspanne naar keken. 

 

 

Men zag dat mensen uit alle sociale klassen anderen even vaak aankeken, maar de hogere klassen keken significant minder lang naar anderen

— wouter Duyck

In het artikel wordt dat verklaard aan de hand van evolutie: rijke mensen zijn minder afhankelijk van andere mensen, dus moeten zijn geen aandacht hebben voor anderen om zich in het leven voort te bewegen.

Mensen uit lagere sociale klassen hebben dan weer meer belang bij visuele aandacht. 

Voor Wouter Duyck was er echter nog een andere experiment in dezelfde studie dat nog interessanter was: 

"Men plaatste mensen in een meer gecontroleerde omgeving, waar alle proefpersonen naar een gezicht moest kijken. Daarop veranderde men een fractie van een seconde iets aan dat gezicht. Wat bleek: de mensen uit lagere sociale klassen zagen die verandering véél sneller."

Conclusie: rijke mensen hebben automatisch minder aandacht voor andere mensen, ze kunnen er zelfs niets aan doen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet