Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Rika Ponnet: “Mensen die verliefd zijn op het verliefd worden, belanden sneller in ongezonde relaties”

di 4 mei - 1:39

Hemofilie, de bloedstollingsziekte, kennen we al. Maar emofilie bestaat ook: mensen die verliefd zijn op het verliefd worden. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat ze sneller ongezonde relaties aangaan. Relatietherapeute Rika Ponnet geeft uitleg in ‘Nieuwe Feiten’.
Rika Ponnet

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat emofiele mensen vaak ongezonde relaties aangaan. Maar wat is emofilie? Relatietherapeute Rika Ponnet legt uit. “Het woord zegt het bijna zelf: dat zijn mensen die verliefd zijn op het verliefd worden. Die mensen worden heel snel en vaak verliefd, stellen zich daar ook enorm voor open en belanden regelmatig van de ene relatie in de andere. Men noemt het met een negatiever woord ook wel ‘emotionele promiscuïteit’. Men is graag verliefd en zoekt dat ook op.”

Korte duur

Blijven emofiele mensen dan ook lang verliefd? “Nee, dat gaat snel voorbij. De eerste intensiteit van die relaties is heel heftig, heel symbiotisch vaak. Maar als dat wat gaat afzwakken, stapt men heel snel in een ander verhaal waar men weer diezelfde intensiteit opbouwt en ervaart.”

Het is vaak het type persoon die na een eerste date al spreekt over 'graag zien' en 'soulmates'.

Emofilie is geen zeldzaam fenomeen. “Dat komt zeker vaker voor. Wij merken dat ook in de praktijk. Niet altijd in die mate natuurlijk, maar er zijn mensen die een veel hogere gevoeligheid hebben om op deze manier in relaties te stappen. Het is ook het type persoon dat als ze de eerste keer op date gaan, het meteen hebben over ‘graag zien’ of ‘dit is mijn soulmate’.”

Niet gender-gerelateerd

Komt emofilie vaker bij mannen of vrouwen voor? “Nee, dat is niet gender-gerelateerd. Dat hangt meer samen met de manier van emotioneel functioneren. Zij hebben die intensiteit, erkenning en verbondenheid heel hard nodig om een gevoel te hebben van: ‘ik leef’. Dat gaat ook over erkenning: in een eerste fase van een relatie krijgen we die heel hard en worden we enorm bevestigd. Dat is ook hetgeen wat men daar heel hard in zoekt.”

Makkelijker verliezen in ongezonde relaties

Langs de ene kant kunnen emofiele mensen dus moeilijk omgaan met de ‘saaiheid’ van het leven of gewone relaties. Langs de andere kant hebben ze een grote drang naar bevestiging en erkenning. “Dat maakt ook dat emofiele mensen zich makkelijker en vaker verliezen in relaties die niet zo gezond zijn. Ze vallen vaker op mensen die nogal hoog scoren op wat wij ‘donkere persoonlijkheidskenmerken’ noemen."

Emofiele mensen vallen vaker op mensen die nogal hoog scoren op wat wij ‘donkere persoonlijkheidskenmerken’ noemen.

"Dat gaat dan over mensen die wat narcistisch zijn, de machiavellisten onder ons, de manipulators. Noem het een vorm van psychopathie.” Om een voorbeeld te geven: mannen die bijvoorbeeld heel goed weten hoe ze een vrouw moeten inpakken met cadeaus en complimenten. Precies die emofiele vrouwen zijn daar dan extreem gevoelig voor en dan gaat het emofiele motortje in ‘overdrive’.

Kicks opzoeken

“Het is ook logisch dat mensen die hoog scoren op narcisme, veel investeren in een aantrekkelijk uiterlijk. Ze vinden het belangrijk dat ze er goed uitzien en dat iedereen hen leuk vindt. Zij zullen dus in een eerste contact heel charmant zijn en anderen bevestigen. Maar de relatie zelf gaat vaak niet zo heel diep. We zien dat net die emofiele mensen belanden in relaties waar er niet echt sprake is van verbinding, maar eerder van het opzoeken van die kick. Eigenlijk gaat het altijd over het opzoeken van kicks. We branden onszelf daar helemaal in op en dan gaan we op zoek naar het volgende verhaal.”

Angstig hechtingsgedrag

Kan je bij emofilie van een stoornis spreken? “Op zich niet. Maar wat wel problematisch is, is dat mensen die hoog scoren op emofilie, vaak ook hoog scoren op angstig hechtingsgedrag en daar dan toch elke keer enorm van afzien. Ze verbinden zich effectief met iemand die narcistisch is, en belanden nadien in een relatie met weinig echte liefde en nabijheid.”

Heel je zelfwaardegevoel komt onder druk te staan.

“Daarbij komt nog dat relaties ons transformeren. Als we verliefd worden, passen we ons enorm aan aan die partner. Dat verandert ons ook deels. Als we dat heel vaak op rij doen, dan merk je ook dat mensen een minder stabiel zelfbeeld ontwikkelen en dat is uiteraard niet zo positief. Je gaat je steeds meer vragen beginnen stellen bij wie je bent: ‘Als mensen mij telkens maar kortstondig leuk vinden en daarna blijkt het niets te worden, wat zegt dat dan over mij, wat doe ik fout?’ Heel dat zelfwaardegevoel komt daardoor onder druk te staan.”

Belang van groter bewustzijn

Kan je genezen van emofilie? “Ik denk niet dat we onszelf zomaar kunnen resetten, maar zoals met alles in relaties start het met een groter bewustzijn en zelfkennis. Ook weten dat wat je initieel zo hard aantrekt, misschien niet een goede keuze is voor jou. Ik denk dat als je je regelmatig verbrand aan relaties, je automatisch vanuit een groter bewustzijn andere keuzes gaat maken. En omdat de pijn, het verdriet en het lijden nadien je leert om daar niet meer naartoe te gaan.” 

Beluister het gesprek met Rika Ponnet in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet