Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Roddelen bevordert de samenwerking

do 30 jun. - 3:24

Volgens Nederlands-Amerikaans onderzoek heeft roddelen een gunstige invloed op groepsgedrag, samenwerking en onderling vertrouwen.
Kirsten Dunst, Michelle Williams en Dan Hedaya in de film 'Dick'

Geroddel kan de werksfeer flink verzieken. Daarom doe jij natuurlijk niet aan achterklap. Laat staan aan kwaadsprekerij. Maar we hebben ons laten vertellen dat anderen zich wel geregeld in ongunstige zin uitlaten over collega's en bazen.

We hebben zelfs horen waaien dat er in vijftien procent van de mails die op het werk worden verstuurd roddels staan. En vertel het niet voort, maar er schijnen warempel ook positieve kanten te zitten aan geroddel.

Professor Paul Van Lange (Vrije Universiteit Amsterdam) heeft aan de hand van samenwerkings- en vertrouwensspelen vastgesteld dat mensen die (mogen) roddelen mekaar meer vertrouwen en beter samenwerken. "Onze experimenten tonen dat roddelen toelaten een goedkope en makkelijke manier is om coöperatief gedrag te stimuleren en egoïstisch gedrag te beperken" vertelt prof. Van lange. "Het mag natuurlijk de spuigaten niet uitlopen, maar mensen blijken meer geneigd tot samenwerking als ze weten - of denken - dat hun gedrag en reputatie onderwerp van gesprek is. Sociale controle werkt veel beter dan bijvoorbeeld boetes uitdelen. Groepen kunnen niet functioneren zonder vertrouwen en samenwerking, en roddelen is een mechanisme dat daar een belangrijke rol bij speelt.

Zolang het geroddel natuurlijk niet wraakzuchtig is, of er één individu wordt geviseerd. "Maar dat wordt dan ook weer onderwerp van geroddel en zo kan roddelen toch weer een zelfregulerend mechanisme worden" besluit Van Lange.

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet