Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Rolstoelatleet Marieke Vervoort (40) is overleden na euthanasie

wo 23 okt. - 4:48

Rolstoelatleet Marieke Vervoort (40) is overleden. Dat meldt burgemeester Christophe De Graef van Diest, haar thuishaven. Vervoort leed aan een ongeneeslijke spieraandoening en besliste zelf om over te gaan tot euthanasie. De atlete met de bijnaam 'Wielemie' nam tweemaal deel aan de Paralympische Spelen en won verschillende medailles in Londen en in Rio.
© Eric Lalmand (Belga)

Enkele weken geleden nog was Vervoort samen met vriend Tom Waes te gast in 'Vandaag' op Eén. Ze had toen net met een Lamborghini over het Circuit van Zolder gereden. Het was een van de dingen die ze absoluut nog wou doen. "Je moet nu genieten, niet morgen", zei ze daar toen over.

Vervoort is altijd vrij open geweest over haar keuze voor euthanasie. Al bij haar overwinning bij de Paralympische Spelen in Rio in 2016 gaf ze aan dat ze plannen in die richting had, als de pijn te zwaar zou worden om te dragen. In een pakkende aflevering van de Eén-reeks 'Het huis' vertelde ze in 2015 dat ze zelf wilde beslissen wanneer het zou stoppen. "Ik wil niet al stikkend eindigen. Dat wil ik echt niet", zei ze toen.

Het laatste jaar was ze er fysiek erg  op achteruit gegaan. Vervoort moest om de 14 dagen naar het ziekenhuis voor een pijnbehandeling: "Ik word daar super in de watten gelegd", vertelde ze recent in "Vandaag". "Die speciale medicatie is goed om een leger plat te leggen. Maar dat biedt mij amper 10 goede dagen in een maand. Het is heavy, zowel mentaal als fysiek. Het is leven van dag tot dag."

Uiteindelijk heeft ze beslist om te kiezen voor euthanasie. Vervoort is 40 jaar oud geworden.

Beluister de reacties van Marc Vergauwen van het Paralympische Comité en collega-rolstoelatleet Peter Genyn:

Beluister het gesprek met Stef Dehandschutter van Parantee, de sportfederatie voor mensen met een handicap:

Marieke Vervoort in 'Touché'

In 2012 sprak Marieke Vervoort voor het eerst over haar euthanasieplannen in 'Touché'. 

Dat uitgebreide interview (twee uur lang) kan je hier herbeluisteren:

Wie zelf vragen heeft, of nood heeft aan een gesprek, kan (gratis en anoniem) terecht bij Tele-onthaal, via het nummer 106 of via een chat op www.tele-onthaal.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet