Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Rudolf Hecke: “Als je die dingen ziet, is Gainsbourg enorm dicht bij“

do 4 mrt. - 7:58

30 jaar geleden overleed Serge Gainsbourg. Een icoon uit de muziekgeschiedenis. En dat eren wij bij Radio 1 met een Classics Helden-podcast. Want hij was veel meer dan zanger alleen. Grote fan Rudolf Hecke vertelt ons meer over het levensverhaal van Gainsbourg.
© Serge Gainsbourg

Zanger en auteur Rudolf Hecke, grote kenner van Gainsbourg, toonde in het verleden al zijn liefde voor de artiest met zijn boek ‘Gainsbourg’. Hecke kijkt met grote bewondering naar de mens en artiest en kreeg nu de kans om opnieuw dicht bij het muziekicoon te komen… Hecke neemt ons mee achter de deuren van het ouderlijk huis van Gainsbourg.

Maison de Serge Gainsbourg: een must voor de fans

Na de dood van Gainsbourg, besliste dochter Charlotte Gainsbourg, het huis van haar vader in Parijs open te stellen voor bezien. De plek waar haar vader 30 jaar geleden overleden is.

Het moment dat ik daar binnenstapte leek het alsof hij aanwezig was. Het enige dat ontbrak was een tabaksrook.

Het heiligdom van Gainsbourg is aan de buitenkant volledig bedekt met gedichten en graffiti, en Hecke mocht al eens de binnenkant bewonderen. “Het moment dat ik daar binnenstapte leek het alsof hij aanwezig was. Het enige dat ontbrak was een tabaksrook.” Want in de praktijk was het anders. “Je kwam onmiddellijk binnen in een parfum" vertelt Hecke. Gainsbourg hield van de geuren en de kamers werden donker gehouden met doeken. Dat was hoe Gainsbourg het wou. “Hij kon niet creatief zijn in daglicht” vertelt Hecke.

Het interieur van de kamers was ook opmerkelijk. Hecke vertelt hoe elke stoel bekleed was met foto’s van onder andere zijn toenmalige geliefde Brigitte Bardot. Zij had, zoals velen, haar eigen stoel met accessoires. “Elke stoel is geclaimd” vertelt Hecke. “Als je die dingen ziet, is Gainsbourg enorm dicht bij.”
Verbazend is het huis in al die tijd onaangeroerd gebleven.

De kinderkamer

Het gerucht gaat dat de kinderkamer van Charlotte in het huis dichtgemetseld is. En dat klopt vertelt Hecke. “Op het moment dat zijn eerste zoontje geboren werd, heeft Gainsbourg geweigerd dat zij terug kwamen in zijn huis.” Gainsbourg wist dat zijn moment van gaan er aan kwam, en hij wou die sfeer niet tot bij zijn kinderen brengen en die situatie afsluiten.

Dat het huis nu als museum wordt gebruikt, is altijd een wens geweest van Gainsbourg. “Gainsbourg wou heel graag dat jonge mensen inspiratie opdeden in zijn huis” legt Hecke uit. Normaal gaat het museum open in oktober dit jaar.

Beluister de podcast:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet