Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Russische staatsprijs voor penisbrug

ma 11 apr. - 17:53

Russische staatsprijs voor penisbrug

U hoeft er niet voor naar Rusland. In tegenstelling tot de Tettenbrug in Oostende was de Sint Petersburgse penisbrug (foto) een tijdelijk project van het radicale performancecollectief Voina (?????, 'oorlog'). De groep had in juni vorig jaar een 65 meter lange fallus gekalkt op een ophaalbrug, niet toevallig tegenover het hoofdkwartier van de Russische veiligheidsdienst FSB. U kan zich voorstellen wat er gebeurde als de brug werd opghehaald. Of u kan dat in dit filmpje zien .

Het geval heeft opmerkelijk genoeg de Russische innovatieprijs van het Ministerie van Cultuur gewonnen in de categorie 'visuele kunst'. Volgens de jury pastte de fallus in de Russische traditie van 'sociaal geëngageerde kunst'. Voina schenkt de bijhorende 400.000 roebel (bijna 10.000 euro) aan politieke gevangenen.

De guerilla-kunstenaars van Voina zijn vriendjes van straatartiest en politiek activist Banksy. Ze kiezen wel vaker voor gewaagde projecten en dat brengt uiteraard risico's met zich mee.  Twee leden hangt een celstraf van zeven jaar boven het hoofd omdat ze politieauto's met daarin slapende agenten hadden omgegooid.

Lees en beluister ook


Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet