Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Rust baart huisartsen zorgen: "Wie zich ziek voelt, mag ons bellen, ook als het niet om coronaklachten gaat"

wo 1 apr. - 9:18

Zelfs in coronatijden kan en mag iedereen die medische klachten heeft haar of zijn huisarts (telefonisch) contacteren om na te gaan of een onderzoek of een behandeling nodig is, ook als die klachten niks met het coronavirus te maken hebben. Dat zegt Roel Van Giel, de voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica in 'De Wereld Vandaag'.
© Unsplash.com

"Het is belangrijk dat mensen die zich ziek voelen of klachten hebben contact opnemen met hun huisarts. Uw huisarts kan u advies geven en kan u eventueel ook onderzoeken. Onze huisartsen en onze ziekenhuizen hebben zich zo georganiseerd dat zij iedereen veilig kunnen ontvangen en onderzoeken, ook als het niet om het coronavirus gaat."

Die boodschap had viroloog Steven Van Gucht deze ochtend bij de voorstelling van de dagelijkse coronacijfers in ons land, een boodschap die Roel Van Giel in 'De Wereld Vandaag' bijtreedt. Hij is voorzitter van Domus Medica, een huisartsenvereniging.

2 redenen

"We hebben bij het begin van de epidemie aan de bevolking gezegd om niet in de wachtzaal te gaan zitten bij klachten aan de luchtwegen, maar om de huisarts te bellen", zegt hij. "We merken dat patiënten dat goed opvolgen. Daarnaast merken we dat ook patiënten met andere symptomen wegblijven en ook niet bellen. Daarover maken we ons zorgen."

Van Giel ziet 2 redenen waarom dit zo is. "Bij een deel van de bevolking leeft de schrik om in een medische context terecht te komen uit schrik daar besmet te geraken met het coronavirus. Een ander deel wil de huisarts niet storen omdat het denkt dat zijn symptomen in deze tijden te banaal zijn. Dat is gevaarlijk omdat die symptomen kunnen verergeren. Dan kunnen we pas in een latere fase een diagnose stellen en dan kan de behandeling moeilijker verlopen of langer duren."

"In sommige huisartsenpraktijken is het op dit moment erg rustig. Net zoals de ziekenhuizen, hebben we in veel praktijken de organisatie helemaal omgegooid en doen we nu veel meer telefonische raadplegingen. Daardoor is het aantal patiënten dat langskomt sterk gedaald. Dat was ook ons doel: we wilden ruimte creëren om coronapatiënten te kunnen opvangen, maar wilden ook voldoende ruimte behouden om andere patiënten te kunnen blijven zien. Dan is het wel belangrijk dat ze tot ons blijven komen."

Klinisch onderzoek

Van Giel geeft toe dat een telefonische raadpleging vreemd kan zijn. "Dat is langs beide kanten zo, zowel voor de patiënt als voor de huisarts. Wij zijn gewend dat een klinisch onderzoek deel uitmaakt van wat we doen. Maar net omdat we ons anders hebben georganiseerd, kunnen we indien nodig nog altijd een klinisch onderzoek uitvoeren als een telefonische raadpleging niet volstaat."

Wanneer en op basis waarvan beslist een huisarts dan dat een patiënt die met bepaalde klachten telefoneert alsnog moet langskomen? "Dat hangt af van ziekte tot ziekte", zegt Van Giel. "Tijdens een telefoongesprek hebben we een aantal rode vlaggen waarvan we zeggen: deze patiënt willen we zien. Bij patiënten met een infectie aan de luchtwegen zijn dat zaken als kortademigheid, moeite om zinnen te volmaken of hoge koorts. Maar ook bijvoorbeeld een patiënt met klachten aan de urinewegen die koorts heeft, zullen we vragen om langs te komen."

Gouden regel

"We begrijpen dat mensen dezer dagen om de oren worden geslagen met goede raad die dan nog af en toe verandert. Het is niet evident om het allemaal te volgen. Net daarom hebben we 1 gouden regel: wie een klacht, een symptoom of een probleem heeft, moet gewoon de huisarts opbellen. Zij of hij zal samen met de patiënt bekijken of een verder onderzoek nodig is. Op die manier proberen we een stuk zekerheid te bieden."

"Als álle patiënten zouden langskomen, dan hebben we geen ruimte meer voor patiënten met coronaklachten. We kunnen daarom niet iederéén zien, maar mensen mogen er zeker van zijn: als we tijfels of redenen hebben, dan zullen we een patiënt vragen om langs te komen. Als we een patiënt aan de telefoon zeggen dat gewoon thuisblijven kan en een onderzoek niet nodig is, dan is dat ook zo. Verandert de situatie, dan kan de patiënt de huisarts later nog eens opbellen en zullen wij die verder helpen."

Spoed

Ook bij veel specialisten is het erg rustig omdat daar veel niet-dringende afspraken zijn geannuleerd wegens de coronacrisis. Ook zij doen nu sommige raadplegingen op afspraak, zegt Erwig Van Buggenhout in 'De Wereld Vandaag'. Hij is neuroloog en voorzitter van de beroepsvereniging van neurologen.

Net als Van Giel roept hij mensen op actie te ondernemen als ze klachten hebben, zeker als die ernstig zijn of op een beroerte wijzen. "Mensen die bijvoorbeeld een plotse verlamming of een spraakstoornis krijgen, mogen niet aarzelen om naar de spoed te gaan. Daar is een dubbel circuit ingericht. Mensen die geen coronaklachten hebben, komen zo niet met coronapatiënten in contact."

Beluister hieronder het gesprek met Roel Van Giel:

Beluister het gesprek met Erwig Van Buggenhout:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet