Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Rusthuisverblijf 70 euro per maand duurder op twee jaar

wo 13 dec. - 6:50

Wie in een Vlaams rusthuis verblijft, moet nu gemiddeld 1.665 euro per maand uit eigen zak betalen. Dat is ruim 4 procent méér dan twee jaar geleden. Zo blijkt uit de nieuwe rusthuisbarometer van het socialistisch ziekenfonds. Drie op de vier rusthuisbewoners hebben aan hun maandelijks inkomen niet genoeg om hun factuur te betalen. Het socialistisch ziekenfonds roept de Vlaamse regering op om meer te investeren in de ouderenzorg.
"Zowat één op de vijf bewoners liggen in een 'verkeerd' bed"

Voor de tweede keer heeft het socialistisch ziekenfonds meer dan 3.000 facturen geanalyseerd van leden die in het rusthuis verblijven. Zo wil het ziekenfonds nagaan hoeveel rusthuisbewoners zelf moeten betalen, hoe de rusthuisprijzen zijn geëvolueerd, en in hoeverre een rusthuisverblijf nog betaalbaar is.

Beluister het interview met Paul Callewaert (Socialistische Mutualiteit):

Flink duurder

In twee jaar is een verblijf in het rusthuis flink duurder geworden. In Vlaanderen moeten  rusthuisbewoners gemiddeld 70 euro per maand extra betalen, en in Brussel zelfs 105 euro per maand extra.  De rusthuisfactuur stijgt daarmee sterker dan de levensduurte : in Vlaanderen, en meer nog in Brussel.

De rusthuisbewoners moeten alsmaar meer uit eigen zak betalen. En dat komt omdat de rusthuizen onvoldoende gefinancierd worden door de overheid, zegt het socialistisch ziekenfonds. "Zowat één op de vijf bewoners liggen in een 'verkeerd' bed", legt Paul Callewaert uit.

"Ze zouden in een zwaar gesubsidieerd bed voor zware zorg moeten liggen. Maar ze liggen in een minder gesubsidieerd bed voor lichtere zorg. Om voor die zwaar zorgbehoevende bewoners toch extra personeel te kunnen betalen, moeten de rusthuizen een stuk van de kosten afwentelen op wie bij hen verblijft."

Grote prijsverschillen

Achter de gemiddelde rusthuisprijzen gaan vaak grote verschillen schuil. In Vlaanderen liggen de prijzen nog het dichtst bij mekaar, maar toch betalen bewoners in de duurste rusthuizen ruim de helft meer dan in de  goedkoopste. En in Brussel zijn de prijsverschillen nog een stuk groter: bewoners in de duurste rusthuizen betalen meer dan twee keer zoveel als in de goedkoopste.

Ook tussen de verschillende soorten rusthuizen verschillen de  prijzen. De OCMW-rusthuizen zijn gemiddeld een 100 euro goedkoper dan de vzw- en de commerciële rusthuizen, die ongeveer even duur zijn.

Er zijn ten slotte ook prijsverschillen tussen de provincies: Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn het duurst; en West-Vlaanderen en Limburg zijn het goedkoopst.

Alsmaar minder betaalbaar

Het socialistisch ziekenfonds maakt zich zorgen over de snel stijgende rusthuisfactuur. Want drie op de vier bewoners hebben aan hun maandelijks inkomen niet genoeg om hun factuur te betalen. "De betaalbaarheid van een rusthuisverblijf staat onder druk", zegt Paul Callewaert. "Want de kloof tussen bijvoorbeeld een gemiddeld pensioen en de rusthuisfactuur wordt groot."

Om hun factuur te betalen, moeten veel rusthuisbewoners hun spaarcenten aanspreken, of een beroep doen op hun kinderen, en desnoods het OCMW. "Maar dat mag niet de regel zijn", vindt Callewaert. "Want niet iedereen heeft een spaarpotje opzij staan, of heeft kinderen om hulp aan te vragen. Wij vinden dat de overheid de kosten voor de zorg van de rusthuisbewoners alvast volledig voor haar rekening moet nemen."

Eén miljard extra

Het socialistisch ziekenfonds roept de Vlaamse regering op om meer te investeren in de rusthuizen. "Wij hebben uitgerekend dat er tegen 2025 één miljard extra zal nodig zijn : zowel voor meer bedden om de vergrijzing van de bevolking op te vangen, als voor meer personeel om goede zorg te kunnen waarborgen", legt Paul Callewaert uit. "Eén miljard, dat is zowat de  helft meer dan het huidige budget."

Rusthuisbewoners moeten ook een heldere factuur krijgen, zodat ze weten wat ze precies waarvoor betalen. En om hen beter te beschermen tegen stijgende facturen, moet de overheid een strikte vork bepalen waarbinnen de rusthuisprijzen nog mogen schommelen. Die prijsvork moet niet alleen gelden voor wie nu in het rusthuis verblijft, maar ook voor wie daar in de toekomst terechtkomt, zegt nog het socialistisch ziekenfonds.

"Transparantie voor iedereen"

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, de koepel van zorginstellingen, reageerde ondertussen in De Ochtend:

We zijn absoluut voor financiële transparantie, maar dan voor iedereen.

Beluister het interview met Margot Cloet:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet