Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Salman Rushdie lijkt aan de beterhand na aanval: hij ademt opnieuw zelfstandig en kan weer spreken

zo 14 aug. - 6:33

De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie (75) is van de beademing gehaald en kan weer spreken. Dat zegt zijn manager aan Amerikaanse media. Rushdie werd eergisteren het slachtoffer van een mesaanval. De vermoedelijke dader is opgepakt, maar pleit onschuldig.
Rusdie

Rushdie, bekend van het boek "De duivelsverzen", werd eergisteren op een lezing in Chautauqua, in het uiterste westen van de Amerikaanse staat New York neergestoken. Hij liep drie steekwonden in de nek, vier steekwonden in de maag, een prikwond in het rechteroog, een prikwond in de borst en een snee in de rechterdij op.

De verdachte van de aanval werd meteen na de feiten door een aanwezige politieagent ingerekend. Het gaat om Hadi Matar, een jongeman van 24 uit de Amerikaanse staat New Jersey. Hij pleit onschuldig en bevindt zich in voorlopige hechtenis. Over zijn precieze motief bestaat nog geen duidelijkheid.

Volgens sommige Amerikaanse media zou hij echter sympathie gehad hebben voor de Pasdaran, de Revolutionaire Wachten of de stoottroepen van het extremistische regime in Iran, maar dat is nog niet bevestigd.

Hij wordt beschuldigd van poging tot moord en moet vrijdag opnieuw voor de rechter verschijnen.

Fatwa

Tegen Rushdie is in 1989 een fatwa (een religieus decreet, in dit geval een doodvonnis) uitgesproken door de intussen overleden Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini wegens zijn roman "De Duivelsverzen", omdat het boek godslasterlijk zou zijn. Er werd toen zelfs een premie van 3 miljoen dollar beloofd voor diegene die Rushdie zou doden.

De auteur leefde ongeveer 10 jaar ondergedoken en kreeg jarenlang politiebescherming van de Britse overheid. Eind jaren 80 overleefde hij een bomaanslag. Sinds 2000 woont hij in de Verenigde Staten. Rushdie doet de bedreigingen af als onzin en zei dat er "geen bewijs" is dat mensen geïnteresseerd zouden zijn in de beloning. De fatwa geldt in principe nog altijd, maar het is niet duidelijk of dat iets met deze aanval te maken heeft.

Rushdie schreef naast "Middernachtskinderen" en "De duivelsverzen" nog meer dan tien andere romans en verschillende non-fictieboeken. Voor "Middernachtskinderen" kreeg hij in 1981 de Booker Prize, na de Nobelprijs voor Literatuur de belangrijkste prijs die een boek in het Engels kan krijgen. Het boek werd ook verfilmd.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet