Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Samen in quarantaine: dé ultieme relatietest

vr 20 mrt. - 3:09

Vergeet Temptation Island, deze coronatijden zouden wel eens dé ultieme relatietest kunnen worden. Maar het kan ook het beste zijn wat je relatie ooit kon overkomen. Wat wordt het, babyboom of scheidingsgolf?
©Christian Erfurt (via Unsplash.com)

“Het kan beide richtingen uitgaan”, zegt seksuoloog Wim Slabbinck in ‘Nieuwe Feiten’. Hij geeft enkele tips om het eerste weekend lockdown light met je partner succesvol door te komen.

“Er zijn al onderzoeken geweest over hoe mensen in periode van crisis omgaan met intimiteit”, zegt Slabbinck. “In 1989 bleek dat er, na de passage van de orkaan Hugo, meer huwelijken en baby’s waren vanaf het moment dat mensen zich opnieuw op hun gemak voelden."

“Je zou dus kunnen vermoeden dat we hier hetzelfde krijgen, maar een orkaan is natuurlijk geen virus. Ik denk dat we beide richtingen uitgaan. Meer huwelijken, maar ook meer scheidingen.”

De ultieme relatietest, dus. “Absoluut. Maar ik denk dat het belangrijk is dat we ons gezond verstand gebruiken. Seks kan en mag zeker. Ruimer gezien is intimiteit zeer belangrijk in deze periode. Ik denk dat het de uitgelezen kans is om onze intieme band te versterken. Knuffelen en seks zijn het beste medicijn tegen stress, depressies en eenzaamheid”, zegt Slabbinck.

Masturbatie

“Gaan zou ik zeggen, maar niet noodzakelijk met de banaan. Wij mensen hebben heel fijnbesnaarde handen. Als je die goed ontsmet kan je daar wonderen mee doen. Er zijn ook speeltjes, voor mensen die zich misschien zorgen maken op seksueel gebied. Maar met je handen kan je ook jezelf bevredigen.”

Dit blijkt een heel delicaat punt. "Dat is een moeilijk thema in relaties”, zegt Slabbinck. "Mensen in een relatie weten vaak niet van elkaar of ze masturberen of niet. Maar het is echt heel belangrijk om onszelf af en toe eens te ontlasten.”

Angst kan ervoor zorgen dat je minder zin hebt in seks. Voor anderen is het net een drijfveer om te ontspannen. “Wees een beetje mild voor elkaar en maak het bespreekbaar”, luidt het advies van Slabbinck.

Een app om dichter bij elkaar te komen 

Niet alleen op seksueel vlak, maar ook op andere vlakken kan deze lockdown light een test zijn. “In deze periode zijn we op zoek naar veiligheid, maar we mogen niet vergeten dat de mens gedreven wordt door de nood aan avontuur. Dat betekent niet per se dat we er seksueel op los moeten gaan en moeten beginnen experimenteren."

"Het kan ook zinvol zijn om aan de connectie in je relatie te werken. Er zijn tegenwoordig heel interessante apps voor koppels zoals die van The Gottman Institute, waarop je verbindende vragen krijgt om aan elkaar te stellen."

Wat als je plots beseft dat je eigenlijk niet bij elkaar past? “Dat kan, maar ik merk zelf bij de koppels die ik begeleid, dat deze periode alles een beetje in perspectief plaatst. Soms wordt het opnieuw gemakkelijker om een beetje voor elkaar te zorgen en om er voor elkaar te zijn. Alles wordt een beetje relatief en dat helpt je relatie ook.”

Beluister hieronder het gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet