Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Schokkende beelden tonen hoe politie 13-jarige jongen neerschiet in Chicago terwijl hij handen omhooghoudt

vr 16 apr. - 6:05

In de Amerikaanse stad Chicago heeft de politie een video verspreid, waarop te zien is hoe de 13-jarige jongen Adam Toledo wordt neergeschoten door een politieagent. De jongen wordt neerschoten terwijl hij zijn handen omhooghoudt. De feiten dateren al van vorige maand, maar de beelden zijn nu pas vrijgegeven. "De zenuwen zijn gespannen", zegt VS-correspondent Björn Soenens.
Bodycambeeld jonge man met handen in de lucht

De beelden zijn gemaakt met een bodycam, dat is een camera die politiemensen op het lichaam dragen om acties te filmen. Op de beelden is te zien hoe een agent middenin de nacht in een steegje de latino jongen wil doen stoppen, maar net als dat gebeurt - en de jongen zijn handen omhoog houdt - schiet de agent hem dood.

Bekijk de beelden hier (opgepast: schokkende beelden):

Wat er precies gebeurd is, wordt nog volop onderzocht. De politie was ter plaatse gekomen na een schietpartij. Daarbij werd de 21-jarige broer van de gedode jongen opgepakt. De 13-jarige jongen zette het op een lopen en werd achtervolgd in het steegje waar hij werd neergeschoten door de politie.

"In tegenstelling tot eerdere berichtgeving was hij ongewapend", benadrukt de advocaat van zijn familie in een persconferentie. "De familie roept op tot kalmte. We willen niet dat dit leidt tot meer geweld. Het is belangrijk om hier vredevol tegen te protesteren."

Lori Lightfoot, de burgemeester van Chicago had ook tot hetzelfde opgeroepen, zegt correspondent Björn Soenens. "Ze heeft bijna gesmeekt om kalm te blijven: Het is doodnormaal dat u hierdoor geschokt bent, dat dit niet kan. Richt geen vernielingen aan. Blijf vreedzaam in uw protest, maar de zenuwen zijn duidelijk gespannen."

De spanningen rond politiegeweld in het land lopen hoog op. Eerder deze week werd in de stad Minneapolis een jonge Afro-Amerikaanse man, Daunte Wright, doodgeschoten door een politievrouw. Die beweert dat ze per ongeluk haar dienstwapen gebruikte in plaats van haar taser.

Tegelijk loopt in dezelfde stad momenteel het proces tegen de agent die George Floyd heeft vermoord. Floyd stierf nadat hij negen minuten lang op de grond gekneld had gelegen onder de knie van een politieagent. De dood van Floyd leidde tot gewelddadig protest tegen racisme en politiegeweld.

Luister naar VS-correspondent Björn Soenens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet