Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"School werkzoekenden om tot bouwvakkers voor Oosterweel"

wo 11 sep. - 7:09

In Antwerpen leven 57.000 volwassenen en kinderen in een gezin waar niemand werkt. Tijd om een tandje bij te steken, vindt Antwerps schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws (SP.A). Hij wil werkzoekenden beter ondersteunen, begeleiden en omscholen.
Tom Meeuws

"Het drama van deze stad is dat er al dertig jaar evenveel werkzoekenden zijn als openstaande vacatures", zegt de Antwerpse SP.A-schepen Tom Meeuws aan Radio 1 en Radio 2. "En ze vinden elkaar niet." Hij wil dat aanpakken door werkzoekenden beter te ondersteunen en werkgevers vragen om daar ook inspanningen voor te doen. "We moeten mensen niet naar het werk stampen, maar wel op maat begeleiden."

Meeuws denkt aan jobs bij de stadsdiensten van Antwerpen, maar ook aan die bij de privébedrijven. "Er is trouwens straks een bijzondere opportuniteit in Antwerpen: het grootste publieke werk ooit start hier, de Oosterweelverbinding. Daar zijn alleen al 2.100 bouwvakkers nodig. Ik vergeef het mezelf nooit - en bij uitbreiding het hele stadsbestuur - als we er niet alles aan doen om ons eigen werkvolk daar te werk te stellen."

Ik vergeef het mezelf nooit als we er niet alles aan doen om ons eigen werkvolk te werk te stellen bij de Oosterweelwerken

Hoe Meeuws wil vermijden dat daar vooral Oost-Europese bouwvakkers aan de slag zullen zijn, is nog niet helemaal duidelijk. "Maar we moeten dat percentage toch tot een minimum herleiden."

"Communistische maatregelen"

Grote ambitie, al wil Meeuws daarvoor geen mensen verplichten. "Maar je kunt wel een contract afsluiten. Er zit een wederkerigheidsprincipe in onze sociale zekerheid en ook in de bijstand. Laat ons dat systeem verder uitwerken en laat ons inzetten op de vele werkkansen die er zijn, via maatwerkbedrijven en het systeem van wijkwerken."

Hij plaatst dat tegenover het idee dat op tafel zou liggen bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen om langdurig werklozen een gemeenschapsdienst op te leggen. "Het verschil zit hem in een deftig sociaal statuut", vindt Meeuws. "Als je mensen op weg zet naar werk, zijn er meteen systemen om mensen voldoende sociale bescherming te bieden."

In staatsdienst mensen verplicht tewerkstellen: het verbaast me dat dat soort communistische maatregelen nu op tafel ligt bij de Vlaamse onderhandelaars

Bovendien werkt de verplichte tewerkstelling van mensen nergens, zegt hij. "In staatsdienst mensen verplicht tewerkstellen, dat zijn de sofgozen van de Sovjet-Unie. Het verbaast me dat dat soort communistische maatregelen nu op tafel ligt bij de Vlaamse onderhandelaars."

"Laat ons nu niet het faillissement van ons eigen arbeidsmarktbeleid verklaren door mensen dan te verplichten om te werken in jobs die geen concurrentie mogen zijn met de reguliere arbeid. Ik weet zelfs niet wat voor jobs we dan gaan bedenken. Laat ons nu eens vasthouden aan het geloof dat we mensen mits herscholing naar regulier werk kunnen krijgen."

Beluister hier het gesprek met Tom Meeuws in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet