Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Interne Keuken

Sensorische deprivatie

za 1 nov. - 0:41

Sensorische deprivatie

Als iemand op de radio Moeilijke Woorden gebruikt vertalen wij dat altijd meteen in 'luisteraars'. Dat is een taal die zelfs mensen die in de media werken kunnen begrijpen.

Zegt er iemand iets over 'transsubtantiatie' dan zeggen wij meteen: "Dat is dat de hostie in het lichaam van Christus verandert?" Met een hoorbaar vraagteken er achteraan want onze parafrasering -ja lap, ook al zo'n woord - onze samenvatting in eigen woorden dus -ja, nee, het is geen samenvatting want onze uitleg is langer dan het woord zelf - onze... ja... onze uitleg dus, is bijna altijd fout, maar hij dwingt onze gesprekspartner wel om vervolgens klaar en duidelijk uit te leggen hoe het dan wel zit. Dat is het voordeel van onze dommigheid. En als wij het snappen, dan onze luisteraars zeker.

Nu willen we het over 'sensorische deprivatie' hebben. Da's een moeilijke. Hoe leg je dat in twee woorden uit? Zintuiglijke drooglegging? Prikkelonthouding? Dat is maar één woord, maar veel wijzer word je daar ook niet van. Op internet is het simpel. Linkje naar een site met meer uitleg en klaar. Maar van 'sensorische deprivatie' bestaat zelfs geen Nederlandstalige Wikipediapagina. Een Engelstalige gelukkig wel, maar daar ben je op de radio ook niks mee.

Zucht.

Weet je, we gaan het simpel houden. Tim Joye mag het zelf komen uitleggen. Het was zijn idee. Hij werkt in Oostende mee aan een tentoonstelling (Private Shelter van Vrijstaat O.) met op 2 november een wetenschapscafé (Dark Sense) over sensorische deprivatie. Tijdens WOI. Dat is... nee, dat weet u ondertussen wel, wat dat is.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet