Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

Servaas Bingé: "Preventieve gezondheidszorg is de toekomst en zou nu al een specialiteit op zich moeten zijn"

zo 10 apr. - 11:50

Servaas Bingé is de man die zijn volk leerde vasten. Na vele jaren studeren voor huisarts en spoedarts wist hij wel wat ziek zijn was, maar niet hoe je gezond kon blijven. Dus studeerde hij nog wat bij en gooide hij zijn eigen leven radicaal om. Hij verbeterde zijn levensstijl, gooide alle stressfactoren uit zijn leven en verloor 25 kilo.
©VRT

Servaas omschrijft zichzelf als een dromer en een zoeker. "Een dromer omdat ik heel gemakkelijk in mijn hoofd naar oorden ga waar een ideale wereld bestaat. Dat zorgt ervoor dat ik durf dromen. En als je de lat hoog legt, zal je misschien ook hoger springen", vertelt Servaas.

"Maar ik ben ook een zoeker want het leven heeft mij geleerd dat de uitkomst niet het belangrijkste is. Op een bepaald moment moet je loslaten en akkoord gaan met wat je krijgt. Ik ben dus meer proces-geredeneerd dan output-geredeneerd gaan werken."

Preventieve geneeskunde

Servaas werkte acht jaar lang als sportarts bij Lotto-Soudal. Daarvoor in een huisartsenpraktijk. "We worden als dokter opgeleid om symptomen en diagnoses te kunnen koppelen en dan te weten welk pilletje daarvoor past. Maar toen ik als sportarts werkte, vroegen de sporters niet om een probleem op te lossen. Zij vroegen hoe ze gezond konden blijven. En ik wist daar geen antwoord op. Ook al had ik jarenlang gestudeerd."

Servaas heeft zich bijgeschoold in de Verenigde Staten. "Een opleiding 'integratieve geneeskunde'. Dat was een wereld die openging. Wij kunnen zó veel doen met een gezonde levensstijl. In de basisopleiding wordt dat vermeld als: 'Geef de patiënt ook levensstijladvies'. Maar meer wordt daar niet over gezegd. Het is zonde dat preventieve geneeskunde nog geen specialisatie op zich is."

De geneeskunde van de toekomst focust dus op preventie, volgens Servaas. "Onze gezondheid wordt voor bijna de helft bepaald door onze levensstijl. We moeten echt daarop gaan focussen als we een gezonde wereld willen. Ik geloof heel hard in de technologie en de maatschappelijke evolutie."

"We kunnen bepaalde aandoeningen proberen opsporen door heel veel gegevens te verzamelen en die in kaart te brengen, denk aan DNA-waarden en resultaten van bloedtesten. Door voorspellend te werken moeten we niet wachten tot jij bij de dokter komt met klachten of tot een eerste hartinfarct."

Luister naar het gesprek via Radio 1 Select of de podcast van 'Touché'.

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet