Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Culture Club

Shortlist van de Boon 2023: stem en maak kans op een weekendje Gent

ma 6 feb. - 1:59

Een jaar lang hebben de twee vakjury's van de Boon massaal veel inzendingen gelezen. Uit de longlist selecteerden ze nu twee keer 5 boeken die kans maken om de Boon voor fictie en non-fictie of de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur te winnen. Aan de prijs is een bedrag van €50.000 verbonden. Per categorie wordt ook een publieksprijs t.w.v.  €5.000 uitgereikt. Wie die wint, kan jij meebepalen.
Groepsfoto
© Bob Van Mol

Maak kennis met de kanshebbers voor de Boon 2023, de grote Vlaamse literatuurprijs voor beste Nederlandstalige  boeken, die op 30 maart voor de tweede maal wordt uitgereikt in Gent, gaststad van de Boon 2023.

Shortlist de Boon voor fictie & non-fictie

Honingeter - Tülin Erkan (Pelckmans)

Sibel wacht in de luchthaven van Istanboel. Elke dag opnieuw mist ze haar vlucht naar Brussel. Een zieke piloot, een zonderlinge veiligheidsagent en een drugshond vergezellen haar op haar dwaaltocht. Binnen de muren van de luchthaven zoeken ze naar manieren om de zwarte gaten in hun geheugen op te vullen. Buiten woedt een sneeuwstorm. Honingeter roept een verstilde sfeer op waarin moedertaal en vaderland elkaar overlappen tot het botst. 

Honingeter - Tülin Erkan (Pelckmans)

Tekenen van het universum - Emy Koopman (Prometheus)

Tijdens de opnames voor een televisieserie vindt er een sneeuwstorm plaats waardoor Emy en haar Frans-Canadese fixer in dezelfde hotelkamer belanden. Er is een wederzijdse aantrekking, maar omdat beiden al een relatie hebben houden ze zich in. Als ze besluiten met elkaar in contact te blijven, raken ze verstrikt in een emotionele affaire die steeds verder ontspoort. 

Tekenen van het universum - Emy Koopman (Prometheus)

De draaischijf - Tom Lanoye (Prometheus)

In De draaischijf raken drie innig verbonden levens vermalen. Door kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie.
"Ik had me de dag waarop ik word begraven heel anders voorgesteld." Aan het woord is Alex Desmedt, bezeten door toneel. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste stadstheater.  Tijdens de bezetting wordt Alex benoemd tot directeur-generaal van meerdere Antwerpse theaters, maar de beperkingen zijn zwaar.

De draaischijf - Tom Lanoye (Prometheus)

Wat we toen al wisten - Geert Buelens (Querido)

Betogingen tegen het gebruik van plastic. Paniek over dramatisch dalende biodiversiteit. Zorgen om de leefbaarheid van de oceanen. Onrust over klimaatverandering. Vandaag? Nee, in 1972. De milieucrisis is ouder dan veel mensen denken, en de wetenschappelijke en politieke strijd erover is dat evenzeer. Aan de hand van films, televisieseries, romans, stripverhalen, nieuwsberichten en officiële rapporten uit het jaar 1972 laat Buelens zien wat we toen al wisten over het uitwonen van de wereld, wat we ervan geleerd hebben ook – en wat niet.

Wat we toen al wisten - Geert Buelens (Querido)

Zelf doen - Niña Weijers (Atlas Contact)

In 'Zelf doen' probeert Niña Weijers al lezend en schrijvend een route door het leven te vinden. Ze voedt een hond op, leert levenslessen van haar rij-instructeur, verlangt naar de eenvoud van een Ikea-handleiding, ziet hoe alles verwordt tot zelfhulp, wordt dertiger, verhuist, vraagt zich af wat het betekent om, als vrouw, de huur te delen met een man. Met een even scherpe als zoekende blik bekijkt ze de dingen en zichzelf. Kleine kwesties blijken van levensbelang, grote vragen zijn vaak op te vouwen tot achterzakformaat.

Zelf doen - Niña Weijers (Atlas Contact)
Shortlist de Boon

Shortlist de Boon

Shortlist de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur

Patroon - Marco Kunst  (Gottmer Uitgevers Groep)

'Patroon' is een indringend boek voor jongeren vanaf 13 jaar, over een heftige gebeurtenis tussen twee beste vrienden en mysterieus familiegeheim. Marco Kunst (bekend van 'Het verlangen van de prins' en 'Offline') toont zich een veelzijdig auteur met dit diepgaande verhaal.

Patroon - Marco Kunst  (Gottmer Uitgevers Groep)

Morris - Bart Moeyaert & Sebastiaan Van Doninck (Querido)

De hond van Morris oma heet niet toevallig Houdini. Het dier is een meester in ontsnappen. Morris moet de berg bij oma’s huis op om de hond te zoeken. Maar net als hij met de hond in zijn armen aan de tocht naar huis begint, valt de sneeuw met bakken uit de lucht. Van het ene op het andere moment staat de jongen er enkeldiep in. Boven op de berg snijdt de noorderwind. Het dal lijkt erg ver weg. Tot overmaat van ramp doet Houdini nog eens wat ze het liefste doet: ervandoor gaan.

Morris - Bart Moeyaert & Sebastiaan Van Doninck (Querido)

Schildpad en ik - Marit Törnqvist (Querido)

In dit prentenboek sluit een kleine jongen vriendschap met een schildpad die zijn opa uit een ver land voor hem heeft meegenomen. Hij is er heel blij mee, want nu heeft hij een vriend die er altijd voor hem is!
Maar Schildpad blijft groeien en groeien. En hij blijkt wel honderd jaar te kunnen worden. In de jaren die volgen wordt Schildpad langzaam een blok aan het been. Er is maar één oplossing: Schildpad moet weg. Maar kunnen de twee wel zonder elkaar?

Schildpad en ik - Marit Törnqvist (Querido)

Misjka - Edward van de Vendel, Anoush Elman & Annet Schaap (Querido)

Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje, en ze noemt het Misjka. De hele familie is dol op hem.
Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen.

Misjka - Edward van de Vendel, Anoush Elman & Annet Schaap (Querido)

Mot en de metaalvissers - Sanne Rooseboom & Sophie Pluim (Unieboek | Het Spectrum)

Mot heet eigenlijk Vlinder. Maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt een kleine, roestige duikboot.

Mot en de metaalvissers - Sanne Rooseboom & Sophie Pluim (Unieboek | Het Spectrum)

Uitreiking de Boon op 30 maart 2023 in Gent

Op 30 maart 2023 zullen de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur en de Boon voor fictie en non-fictie worden uitgereikt in Gent. De vzw Vlaamse Literatuurprijs koos uit alle steden die zich aanmeldden voor Gent, onder meer door het zeer diverse literaire landschap in de stad, met talrijke boekhandels, uitgeverijen en culturele organisaties met aandacht voor literatuur. 

Stem voor de Boon Publieksprijs

Wie de publieksprijs in elke categorie wint, wordt door lezend Vlaanderen en Nederland bepaald! Stemmen kan binnen één of beide categorieën en wie deelneemt, maakt kans op één van de vier weekendjes Gent!

Opgelet: er kan maar eenmaal geldig gestemd worden en deelnemen kan vanaf 13 januari tot en met 26 maart 2023.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet