Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Siegfried Bracke: "Een groene burgemeester met een gematigd programma zou goed zijn voor Gent"

ma 5 nov. - 7:28

Siegfried Bracke (N-VA) heeft een voorkeur voor een groene burgemeester in Gent. Dat zegt hij in 'De Ochtend'.
Siegfried Bracke

Kamervoorzitter Siegfried Bracke stond bij de gemeenteraadsverkiezingen op de 27e plaats bij N-VA, halverwege de lijst. Bij de vorige verkiezingen was hij nog lijsttrekker. Bracke is tevreden dat hij alsnog verkozen is geraakt. "Bij de meeste partijen is dat voor de persoon midden op de lijst niet gelukt", aldus Bracke. Hij zal dus ook "met trots" de eed opnieuw afleggen als gemeenteraadslid.

N-VA heeft vooral campagne gevoerd tegen het mobiliteitsbeleid van het huidige stadsbestuur. Dat heeft blijkbaar niet gewerkt, want N-VA is vijf procentpunt verloren. "Het circulatieplan is verteerd en heeft van de kiezer een fiat gekregen", aldus Bracke. "Deze discussie hebben we dus gehad. Maar goed: we hebben ook nog andere programmapunten."

Groene of blauwe burgemeester in Gent?

Op dit moment zit N-VA niet mee aan tafel voor coalitiegesprekken in Gent. "De kans is klein dat we alsnog aan tafel zullen komen, maar het is niet uitgesloten", aldus Bracke.

Want de gesprekken zitten op dit moment strop: "Er zitten vier partijen aan tafel, waarvan er twee overbodig zijn. Dat leidt nergens naartoe. Er zal pas duidelijkheid komen zodra het duidelijk is wie de nieuwe coalitie gaat leiden."

Als burgemeester zijn er volgens Bracke twee opties. "Ofwel krijgt Gent een blauwe burgemeester met een zeer groen programma, ofwel komt er een groene burgemeester met een gematigd programma."

Het eerste is volgens Bracke "leuk oppositievoeren", maar de tweede optie zou volgens Bracke "beter zijn voor de stad".

Provinciegouverneur: "Leerman kwam als beste uit de bus"

Oost-Vlaanderen wacht verder in spanning op de benoeming van een nieuwe provinciegouverneur.  "Er is één partij die de vorige keer geëist heeft dat er een openbaar examen kwam", aldus Bracke. "Het is opmerkelijk dat het net die partij is die zich nu verzet tegen het resultaat van dat examen."

Volgens minister Liesbeth Homans (N-VA) kwam Wim Leerman als beste kandidaat uit de bus. Hij is directeur van de stad Aalst. Hij zou ook banden hebben met N-VA, hij is de neef van Sander Loones, de nieuwe minister van Defensie voor N-VA. Open VLD zou echter liever Carina Van Cauter (Open VLD) gouverneur zien worden.

"Het is een examen geworden, en die afgesproken regels moeten nageleefd worden", aldus Bracke.

Politieke toekomst na 2019? "Ik sta ter beschikking"

Bracke staat voor de federale verkiezingen van mei 2019 "ter beschikking" van zijn partij. "Ik ben 65. Het leuke daaraan is: alles kan, niets moet." Bracke zal naar eigen zeggen "niets vragen", maar is dus wel bereid om opnieuw op de lijst te staan.

"Ik heb het Kamervoorzitterschap met veel plezier gedaan, en ik denk ook dat ik het niet slecht gedaan heb."

Bekijk het interview met Siegfried Bracke:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet