Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Siegfried Bracke halfweg Gentse N-VA-lijst: "Hij is zelf met dit voorstel gekomen"

do 22 feb. - 8:07

Na een maandenlange impasse bij de Gentse N-VA is de kogel door de kerk: Elke Sleurs zal de Gentse lijst duwen. Siegfried Bracke krijgt de 27e plaats, dat is halfweg op de lijst. "Siegfried is zelf met dit voorstel gekomen", zegt lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt in "De Ochtend".
Anneleen Van Bossuyt

N-VA Gent heeft een moeilijke periode achter de rug. Siegfried Bracke deed een stap opzij nadat hij onder vuur was komen te liggen nadat bleek dat hij hoge vergoedingen kreeg omdat hij in een adviesraad van Telenet zetelde. Elke Sleurs nam ontslag als staatssecretaris om lijsttrekker in Gent te worden.

Maar op de nieuwjaarsreceptie kondigde Sleurs aan dat ze de Gentse lijst toch niet zou trekken.  “Als het botst tussen de karakters kunnen enkel die karakters een oplossing bieden", verklaarde Sleurs. Het zou gaan om een conflict met Bracke: Sleurs wilde hem de voorlaatste plaats op de lijst aanbieden, Bracke ging niet akkoord. Ook de partijtop zou Bracke liever als lijstduwer zien.

Anneleen Van Bossuyt, de nieuwe N-VA-lijsttrekker voor Gent, heeft een kleine maand na haar aanstelling enkele knopen doorgehakt: Elke Sleurs zal de lijst duwen. Bracke krijgt een plaats ongeveer halfweg: op de 27e plaats.

Bracke was in 2012 lijsttrekker bij N-VA Gent en haalde toen 8570 stemmen.

"Ik heb afgelopen weken heel wat constructieve gesprekken gehad met Elke en Siegfried", zegt Anneleen Van Bossuyt in De Ochtend. "Siegfried is zelf met deze oplossing gekomen. Hij is bekend genoeg om zelfs vanop de 27e plaats verkozen te worden."

Meer details over de lijst zijn er nog niet. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of en waar Europees Parlementslid Helga Stevens op de lijst zal staan.

Nu er duidelijkheid is over de plaatsen van Bracke en Sleurs wil Van Bossuyt dat het "eindelijk over inhoud zal gaan". "Het is duidelijk dat Gent verandering nodig heeft en dat wij daar de enige mogelijkheid voor zijn."

Waarom de 27e plaats?

In steden waar digitaal gestemd wordt is de 27e plaats een strategische plek op de lijst. De lijst wordt op een scherm ingedeeld in kolommen, in Gent zijn 53 plaatsen op de lijst en zou de 27e kandidaat dus bovenaan staan in de tweede kolom.

Maar in Gent wordt nog steeds met potlood en papier gestemd. Volgens Van Bossuyt wordt de lijst er niet opgedeeld in kolommen. Bracke zal dus halverwege de lijst staan.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet