Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Sihame El Kaouakibi kreeg 50.000 euro van Open VLD om politieke carrière te lanceren, zenuwachtigheid bij liberalen

di 9 feb. - 9:52

In april van 2019 kondigde Sihame El Kaouakibi aan dat ze kandidaat was bij de Vlaamse verkiezingen voor Open VLD. En daar had Open VLD wat voor over: de partij met (toen nog) voorzitster Gwendolyn Rutten stelde haar 50.000 euro ter beschikking om haar carrière te lanceren, bijvoorbeeld om daar professionele videofilmpjes mee te maken. "Het lijkt nu alsof je je een plaats in de politiek kan kopen" zegt Ivan De Vadder in zijn analyse in 'De Wereld Vandaag'.
Sihame El Kaouakibi

"Met dat geld kon ze zich zowel intern als extern lanceren", zegt Rutten daarover. Maar het nieuws zorgt voor grote zenuwachtigheid bij Open VLD. De Vlaamse fractie kwam in spoedzitting bij elkaar.

Iedereen wou Sihame El Kaouakibi, vóór ze in de politiek zat. Maar van de partijvoorzitters die aan haar mouw trokken, was het Gwendolyn Rutten die haar slag binnenhaalde: de oprichtster van het Antwerpse jongerenproject Let's Go Urban ging op de tweede plaats van de Antwerpse lijst voor de Vlaamse verkiezingen staan (en werd uiteindelijk ook verkozen met een kleine 11.000 stemmen).

Maar ondertussen is er het een en ander gebeurd: El Kaouakibi kreeg een conflict met haar partij toen ze meestemde met een motie van de oppositie, die op praktijktesten aandrong. En vorige week kwam ze in opspraak na een onafhankelijke audit die gevraagd was door de raad van bestuur van Let's Go Urban. Daaruit moet blijken dat er weinig tussenschotten waren tussen de gesubsidieerde vzw Let's Go Urban en de privébedrijven van El Kaouakibi, en er veel geld heen en weer verschoof.

Zenuwachtigheid

En nu blijkt dat ze ook 50.000 euro kreeg van haar partij om haar politieke carrière te lanceren. De partij heeft er weinig moeite mee om het verhaal te bevestigen, zowel de huidige als de vorige partijleiding. Het zou gaan om geld voor professionele filmpjes of voor een medewerker, dat soort zaken.

Maar het nieuws, uitgebracht door de website Business AM, zorgt wel voor grote zenuwachtigheid bij Open VLD: Gwendolyn Rutten schrapte haar afspraak met 'Terzake' en de Vlaamse fractie komt in spoed bijeen om het over de zaak en de 50.000 euro te hebben.

Rutten reageert op haar Facebookpagina op de commotie. "Met die middelen kon zij zich dus zowel intern in de partij en de afdelingen kenbaar maken, als extern lanceren, op haar manier, met haar bereik, in haar eigen stijl, met haar eigen omkadering."

Rutten vervolgt: "Het gaat hier om een betaling van kosten aan de firma van El Kaouakibi door Open VLD voor haar ondersteuning en lancering in de politiek. Het gaat dus om reële kosten die door de partij zijn betaald en die zijn aangegeven op de aangifte van verkiezingsuitgaven door Sihame El Kaouakibi voor haar kandidatuur op de Antwerpse Vlaamsparlementslijst."

Plafond

Op het eerste gezicht zijn er geen regels overtreden. Een individuele kandidaat in de kieskring Antwerpen mag maximaal 54.000 euro aan zijn of haar campagne uitgeven: een forfait van 8.700 en dan nog eens 0,035 euro per kiesgerechtigde. El Kaouakibi gaf uiteindelijk 53.699,77 euro uit.

Bij de (bredere) partijtop uit die periode is te horen dat je de gevolgen moet durven dragen als je kandidaten met de allure van El Kaouakibi wil hebben. Dat het met andere woorden wel een stevige cent kost als je die mensen wil lanceren. En dat die 50.000 euro die aan El Kaouakibi gegeven werd, wel degelijk is opgenomen in haar persoonlijke plafond.

Maar de werkwijze was enigszins ongebruikelijk: die 50.000 werd rechtstreeks gestort op de rekening van een privébedrijf van El Kaouakibi. Normaal is het Open VLD die de folders, affiches of campagnemateriaal betaalt. Maar El Kaouakibi wilde als onafhankelijke kandidaat opkomen, niet onder de vlag van de partij, en kreeg het bedrag dan maar rechtstreeks op de rekening.

Rutten daarover: "Ze werd dus niet omkaderd als Open VLD-figuur. Voor haar dus géén partijbranding of gebruik van partijmateriaal en advies, maar een heel eigen positionering. Daar konden wij als partij mee akkoord gaan omdat Sihame El Kaouakibi als nieuwkomer een sterk en fris verhaal kon vertellen dat onze partij versterkt en dit in een belangrijke provincie."

Ethisch

Hoe dan ook, op het eerste gezicht overschreed ze het uitgavenplafond niet. Overigens kan een partij nog beslissen om voor een beperkt aantal kandidaten nog eens 25.000 euro uit te trekken, dus dat zou de maximale uitgave op ongeveer 79.000 euro brengen. De vraag is voorlopig niet: kan dat wettelijk, maar kan dat ook ethisch en is het politiek wenselijk?

Crisisoverleg

De Vlaamse Open VLD-fractie zat vanmiddag (dinsdag) in een spoedzitting bijeen over de zaak. In een mededeling vraagt de partij "terughoudendheid" van El Kaouakibi. Voorts klinkt het dat het onderzoek nu moet gevoerd worden.

"In afwachting van het onderzoek is er meer duidelijkheid nodig over het dossier. De partij en fractie vragen met aandrang aan Sihame om die op korte termijn te geven", klinkt het in de mededeling. "In afwachting daarvan heeft de fractie aan hun collega terughoudendheid gevraagd voor wat betreft parlementaire werkzaamheden en partijactiviteiten en -bijeenkomsten."

Ivan De Vadder: "Het lijkt nu alsof je je een plaats in de politiek kan kopen"

Gebeurt dit wel vaker in de politiek? “Nieuwe kandidaten worden in de politiek ondersteund, maar meestal niet op deze manier” zegt Ivan De Vadder in ‘De Wereld Vandaag’. “Wie al lid is van een partij, doet gewoon een beroep op de partij- en campagnenemiddelen en de affiches die aanwezig zijn.  Maar omdat zij dat op haar eigen houtje wou doen, is er een bedrag overgemaakt, en ontstaat er een nieuwe discussie: gaat dit over een verkiezingsuitgave of niet?”

“Het komt ook bovenop de hele beschuldiging van fraude voor mevrouw El Kaouakibi. Op zich heeft het wat mij betreft daar niets mee te maken, op het eerste gezicht toch niet, maar het is een beetje olie op dat vuur. Het lijkt nu alsof je je een plaats in de politiek kan kopen, om dan ook nog eens gezellig elke maand enkele duizenden euro’s op te strijken. Dat beeld dat nu is gecreëerd op deze manier is dodelijk, en niet alleen voor de Open VLD, maar voor de hele politiek.”

Beluister de analyse van Ivan De Vadder in 'De Wereld Vandaag':

Hoe reageert Tess Minnens (voorzitter Jong VLD) op de kwestie? Bekijk hier het interview met haar in 'Terzake':

Bekijk hier het gesprek met politiek journalist Ivan De Vadder in 'Terzake':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet