Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

Single zijn? Dat kost je een pak meer

di 18 sep. - 11:09

Single zijn is emotioneel niet altijd even makkelijk, maar financieel is het ook een ander paar mouwen. Luisteraar Liesbeth kaartte de hoge kosten aan die zij als single heeft. Kosten die voor gezinnen (met kinderen) heel wat minder belastend zijn.
Single zijn kost veel geld

Luiseraar Liesbeth Van Uytsel is sinds kort van 't straat, maar heeft jarenlang ondervonden hoe nadelig het leven als alleenstaande kan zijn, toch zeker op financieel gebied. Liesbeth heeft lang bij haar ouders gewoond en huurde daarna ook lang een studentenstudio, omdat dat het enige was dat ze zich kon permitteren als alleenstaande. Alleen met steun van haar ouders kon ze meubels kopen voor haar eerste appartementje. Vastgoed kopen zit er al helemaal niet in voor haar. Het is duidelijk: als single geniet je van geen enkel fiscaal voordeel.

Wat heeft een alleenstaande aan drie pakken rijst van de Colruyt?

Ook in het doen van boodschappen ondervindt Liesbeth nadeel: Colruyt geeft kortingen op het aankopen van grote hoeveelheden, maar wat moet je doen met drie pakken rijst als je alleenstaande bent? Andere supermarkten hebben dan wel eenpersoonsmaaltijden, maar vaak zijn die niet erg gezond. 

(lees verder onder de foto)

Erfbelasting

Aviva Dierckx is lid van All 1, een belangenvereniging voor singles en ook zij klaagde Bij Debecker de financiële nadelen van het single zijn aan. Ze heeft vooral moeite met de erfbelasting in ons land. "Stel dat ik morgen sterf. Ik wil mijn geld niet aan de staat nalaten en ik heb ook geen directe familie om mijn bezittingen aan na te laten. Dan kan ik ervoor kiezen om mijn nalatenschap aan een vriendin te schenken, maar die betaalt daar maximale erfbelasting op, omdat ze geen familie is. Dat is toch niet normaal?"

Zij pleit ervoor om die erfbelasting aan te pakken en bijvoorbeeld iedere alleenstaande het recht te geven om één persoon in de omgeving (die geen familie is) te mogen aanduiden die aan een redelijk tarief de erfenis kan krijgen.

Personenbelasting

De alleenstaande Belgen zonder kinderen zijn de zwaarst belaste personen van heel West-Europa. Zij dragen zo'n 56 procent van hun brutoloon af. Fiscalist Jef Wellens gaf duiding en erkende dat we in ons land een hoge personenbelasting hebben "al is die voor gehuwden vaak even hoog". Wie wel minder personenbelastingen gaat betalen zijn de gehuwden mét kinderen, want zij krijgen belastingvermindering voor die kinderen. Dat staat natuurlijk los van je burgerlijke staat, want ook een alleenstaande met kinderen betaalt minder belastingen dan een gehuwde zonder kinderen. Alleen zien we vaker kinderen bij gehuwde koppels dan bij singles.

Huwelijksquotiënt

Personenbelastingen worden per persoon berekend, dus in principe is daar geen discriminatie. Alleen zorgt het huwelijksquotiënt voor een groot voordeel voor mensen die getrouwd zijn. Het huwelijksquotiënt zorgt ervoor dat tijdens de berekening van de belasting een deel van de beroepsinkomsten van de partner met het grootste inkomen overgeheveld wordt naar de andere partner. Dat deel wordt dan aan een lager tarief belast en de verschuldigde belasting zal verlagen. Jef Wellens zei dat hij best snapt dat zo'n regeling een doorn in het oog van veel singles is. Hij pleit er als jurist dan ook voor om het huwelijksquotiënt af te schaffen, "maar politiek ligt dat zeer gevoelig.".

Bekijk hier het gesprek over singles:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet