Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De bende van Annemie

“Single zijn wordt nog altijd bekeken als een raar fenomeen”

wo 14 sep. - 10:06

Premier Mark Rutte vertelde in Zomergasten dat hij sinds zijn studententijd geen relatie heeft gehad. “Alleenstaand zijn is het laatste taboe in Nederland” zei hij. Is dat ook bij ons zo? Nathalie Le Blanc, auteur van het boek “Solo”, reageerde in De Bende van Annemie.
"Eigenlijk is single zijn niet meer bijzonder"

“Eigenlijk is single zijn niet meer bijzonder” zegt  journalist Nathalie Le Blanc “Bijna iedereen is wel eens een tijdje alleen in zijn leven. Voordat je een lief vindt, tussen twee relaties in, of op het einde van je leven als je weduwnaar of weduwe bent.”

Toch wordt het nog altijd bekeken als een raar fenomeen:

Aan een single vraagt men regelmatig of hij wel gelukkig is. Aan een getrouwd koppel vraagt men zelden: ben je wel tevreden met je man of vrouw?

“Alleenstaanden zijn echt niet zo anders dan mensen die in een koppel zitten” zegt Le Blanc . Dat veel alleenstaanden een lief willen, wil niet zeggen dat ze zonder lief ongelukkig zijn.  En iedereen is toch wel eens eenzaam? Of toch af en toe. “Eenzaamheid heeft niet alleen met het hebben van een relatie te maken” zegt ze “Ik wil de mensen geen eten geven die ’s avonds eenzaam naast hun partner op de bank zitten”.

 

Niemand op de begrafenis

Er wordt ook regelmatig een schrikbeeld opgehangen dat singles eenzaam en verlaten zullen sterven. In een Britse reportage die Terzake afgelopen zomer uitzond, vertelde iemand bijvoorbeeld dat ze haar lichaam aan de wetenschap wilde schenken. Om te vermijden dat er niemand op de begrafenis zou opduiken.

Nochtans komt het niet vaak voor dat er weinig volk op een begrafenis van een alleenstaande is, zegt Le Blanc die voor haar boek “Solo” ook begrafenisondernemers interviewde. Alleenstaanden hechten net veel aandacht aan een sociaal netwerk. “Ze hebben er meer tijd voor, en ze hechten er meer belang aan”

 

Iedereen wil een lief

“Iedereen wil een lief”, zegt Le Blanc ook nog.  Van de 50 mensen die ze sprak voor haar boek waren er maar twee bij wie dat niet zo was. Omdat ze te veel hadden meegemaakt.

Zelf is Nathalie ook single, en wil ze ook graag een heel goed lief. Of ze te kieskeurig is? “Dat mag ik hopen" zegt ze "Want met de eerste de beste een relatie beginnen, loopt meestal niet goed af”.  Maar samenwonen, dat is iets anders. “Op mijn leeftijd (47) word ik daar realistischer in”.

Meer info over het boek “Solo”  vind je op nathalieblanc.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet