Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Slaap je beter als er een huisdier in je bed ligt?

wo 9 jun. - 6:48

Een kind op drie slaapt met een huisdier in bed. In Canada alvast, want daar is dat onderzocht. Maar slaap je eigenlijk beter als er een huisdier in je bed ligt, of net niet? Chris Dusauchoit vertelt erover in 'Nieuwe Feiten'.
Slapende kat

In Canada slaapt een kind op drie met een huisdier in bed en 75% van de Canadese gezinnen die kinderen hebben, hebben ook een huisdier. “Deze resultaten zijn eigenlijk toevallig ontdekt”, aldus huisdierenkenner Chris Dusauchoit. “Bij een onderzoek naar hartritmestoornissen, stress en slaappatronen bij kinderen, ontdekte men een terugkerende variabele: het slapen met huisdieren."

In het onderzoek analyseerde men de objectieve en subjectieve slaapkwaliteit bij kinderen, waar de objectieve slaapkwaliteit getest werd aan de hand van toestellen en de subjectieve slaapkwaliteit aan de hand van surveys onderzocht werd. “Uit het subjectieve gedeelte bleek dat 35% van de Canadese kinderen soms of bijna altijd met het huisdier op het bed slaapt”, vertelt Dusauchoit. “Wat een hoog percentage is.”

In de volksmond worden deze resultaten niet altijd even goed ontvangen, aangezien velen het vies of onhygiënisch achten om te slapen met dieren. “Dat klopt echter niet”, vertelt Dusauchoit. “Slapen met dieren is niet vies. Samenleven met dieren kan zelfs het immuunsysteem van kinderen verbeteren, waardoor ze minder kans hebben op het ontwikkelen van astma of allergieën.”

“Daarnaast heeft men vastgesteld dat de slaapkwaliteit van kinderen niet positief of negatief beïnvloed wordt als het kind slaapt met een huisdier. Het kind zelf zou ervan overtuigd zijn dat hij/zij beter slaapt met een huisdier aan zijn zijde, maar dat bevestigen de cijfers niet", aldus Dusauchoit. "Dat betekent niet dat iedereen plots met zijn huisdier moet slapen. Dat blijft natuurlijk je eigen keuze, maar het zal niets veranderen aan de slaapkwaliteit van je kind.”

Bij volwassenen zijn de resultaten anders dan bij kinderen. Uit onderzoek is daaruit gebleken dat vrouwen beter zouden slapen met een hond dan met een man of kat aan de zijde. “Een resultaat dat wel enige opschudding zou kunnen veroorzaken bij koppels”, lacht Dusauchoit.

Beluister het gesprek met Chris Dusauchoit in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet