Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Slecht idee om knieprotheses enkel nog terug te betalen onder strenge voorwaarden"

za 6 jan. - 11:39

Knieprotheses kosten de sociale zekerheid te veel geld. Dat vindt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp, die strenge voorwaarden wil koppelen aan zo'n ingreep. Zo wil ze geen terugbetaling meer als de levenskwaliteit niet voldoende zou verbeteren. "Een slecht idee", reageert gezondheidseconoom Lieven Annemans in De Ochtend.
Gezondheidseconoom Lieven Annemans vindt het voorstel van N-VA geen goed idee.

De meest recente cijfers van het aantal mensen dat een knieprothese krijgt, dateren van 2014. Toen ondergingen 23.000 mensen zo'n ingreep, 16 procent meer dan vijf jaar eerder.

Die ingrepen kosten de sociale zekerheid veel geld. Té veel geld, vindt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp, die de kostprijs per patiënt berekende op 8.000 euro, waarvan 7.200 euro wordt terugbetaald. "Jaarlijks kosten "nieuwe knieën" ons dus een 200 miljoen euro, complicaties niet inbegrepen."

Van Camp komt met een aantal voorstellen om de kostprijs te drukken. Opvallend: voor de N-VA'ster moet er zeker bij oudere mensen op gelet worden dat de ingreep de levenskwaliteit nog verbetert. "Vooral bij mensen op hogere leeftijd worden steeds meer knieprotheses geplaatst, ook bij 95-plussers. Daar zouden criteria aan verbonden mogen zijn: de ingreep moet voor een duidelijke verbetering in levenskwaliteit zorgen en de patiënt mag bijvoorbeeld niet dement zijn."

"Niet de juiste oplossing"

"Er gebeuren inderdaad te veel knieprotheses in ons land, als je het vergelijkt met andere landen", geeft gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) toe in De Ochtend. "Maar beperkingen opleggen aan artsen is niet de juiste oplossing."

"Veel artsen doen het goed", benadrukt hij. "Zij gaan eerst allerlei andere zaken proberen, zoals oefeningen of gewichtverlies. Pas als er niets helpt, gaan ze over tot een operatie. Er zijn natuurlijk ook dokters die het niet zo nauw nemen en die tot een operatie overgaan bij mensen die zwaar dementerend of terminaal ziek zijn. Dat zijn uitzondering, maar ze moeten er wel uit."

Veel artsen doen het goed. Zij gaan eerst allerlei andere zaken proberen, zoals oefeningen of gewichtverlies. Pas als er niets helpt, gaan ze over tot een operatie

De gezondheidseconoom pleit voor een systeem waarbij alle operatiecijfers worden vrijgegeven. "Zo zou je perfect kunnen zien hoe vaak artsen opereren en bij welk type mensen. Pas dan kan je echt gaan vergelijken en kan je kijken wie er te veel of te weinig opereert."

"Het zullen de artsen zelf zijn die elkaar dan in de gaten moeten houden en elkaar erop aanspreken", zegt Annemans. "De overheid moet hier niet met het vingertje gaan wijzen. Al zien we wel dat in sommige landen er een bonus wordt gegeven aan de artsen die het goed doen. Dat kan ook in het slechtste geval."

Herbeluister het fragment hier vanaf 1.38 uur.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet