Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Slotzang pausviering is aangepast, maar liederen van gewraakte componist worden wel wekelijks gezongen in de mis

wo 25 sep. - 10:00

Aartsbisschop Luc Terlinden geeft toe dat daders van seksueel misbruik in de Kerk nog beter moeten opgevolgd. Dat zegt hij na de heisa over de slotzang van de pausviering in het Koning Boudewijnstadion: het lied moest worden vervangen omdat het werd gecomponeerd door Paul Schollaert, die zelf dader bleek te zijn van seksueel misbruik. Opvallend: Schollaerts composities worden wekelijks in missen gezongen. Terlinden wil ook dat onder de loep nemen.
kerk

Wie heeft nu eigenlijk de beslissing genomen om dat lied van Paul Schollaert te zingen tijdens de pausviering? "Die beslissing kwam van onze werkgroep Liturgie, die suggesties doet voor liederen", zegt aartsbisschop Luc Terlinden in De Ochtend. "Maar die componist is dan ook zeer bekend in Vlaamse kerken. Elke zondag, in elke parochie, worden nog liederen van hem gezongen."

"Dat is dus een breder probleem", stelt Terlinden. "Ik wil dat na het pausbezoek, vanaf maandag dus, goed bekijken: wat gaan we daarmee doen in de toekomst? Wat wordt ons beleid rond daders, met respect voor de slachtoffers? We willen dat ook met juristen en psychologen bekijken."

Was dit dan niet geweten? "Ja en nee. In de dading die destijds werd gesloten, zat een clausule van vertrouwelijkheid." Terlinden vindt net dat de grote uitdaging voor de Kerk: de opvolging van de daders. "We moeten in de toekomst met de overheid samenwerken om dat te bekijken. We wachten onder meer op een observatorium voor de opvolging van de daders. Dat was een van de aanbevelingen van de commissie-Dutroux, bijna 30 jaar geleden."

Paus zal "tijd vinden"

De paus ontvangt in de komende dagen ook 15 slachtoffers van seksueel misbruik. Daarvoor is een uur voorzien, dus 4 minuten per slachtoffer. Is dat niet wat weinig? "Ja, maar ik heb vertrouwen in onze paus", stelt Terlinden. "Hij heeft een groot hart. Hij wil niet alles precies organiseren, maar wel tijd laten voor een gesprek. Hij kan ook tijd vinden."

De paus heeft een groot hart. Hij wil niet alles precies organiseren, maar wel tijd laten voor een gesprek

— Aartsbisschop Luc Terlinden

Volgens Terlinden vindt de paus het belangrijk om eerst naar de slachtoffers te luisteren. "En dan een dialoog starten. Hij heeft dat al gedaan: excuses gevraagd. En dan is het ook belangrijk om te zeggen dat de kerk verder wil gaan, met een nultolerantiepolitiek."

Ook kwam er kritiek op de geheimzinnige sfeer waarop dat gesprek met de paus werd geregeld. "Die vraag kwam van Rome, maar ook van slachtoffers die alle discretie willen behouden. We willen dat respect voor hen tonen."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet