Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Smartschool waarschuwt scholen voor netwerkaanvallen op modems: "Vaak door leerlingen zelf, met alle miserie tot gevolg"

wo 14 apr. - 6:34

Het digitaal scholenplatform Smartschool waarschuwt scholen voor netwerkaanvallen op hun modems. "We zien een escalatie van zulke aanvallen. Vaak zitten er leerlingen van de school zelf achter", klinkt het bij CEO Jan Schuer. En zo'n aanval heeft wel wat impact, zeker in deze tijden van afstandsonderwijs.
© Smartschool.be

Maandag zit de zogenoemde "paaspauze" erop en zal het onderwijs heropenen. Gedeeltelijk weliswaar, want heel wat leerlingen zullen nog regelmatig afstandsonderwijs moeten volgen.

Dat kan natuurlijk alleen als online alles gesmeerd loopt. En net daar knelt volgens Smartschool het schoentje. "We hebben een escalatie gezien van netwerkaanvallen, en meer en meer gebeuren die richting de modems van de scholen. Dat ontwricht het afstandsonderwijs natuurlijk", waarschuwt de CEO van Smartschool Jan Schuer.

Een netwerkaanval?

Vaak gaat het om een zogenoemde DDoS-aanval. Dat betekent dat er doelbewust (met slechte intenties) veel dataverkeer naar bijvoorbeeld een website of een modem gestuurd wordt om de bereikbaarheid te verstoren. Het gevolg? Gebruikers krijgen moeilijk of geen toegang tot die bepaalde website of tot het internet in het algemeen.

"Voor scholen betekent dat in de praktijk dat het internet om de haverklap uitvalt. Alles en iedereen die online is, ondervindt een haperende internetverbinding, met alles miserie tot gevolg."

En opvallend: volgens Smartschool zijn het vaak leerlingen zelf die achter zo'n aanval zitten. "Het is een tendens die we zien en die in de coronatijden alleen maar toegenomen is. Wekelijks hebben we contact met meerdere scholen hierover", klinkt het bij Schuer.

Het is een tendens die we zien en die in de coronatijden alleen maar toegenomen is.

In Sint-Michiel in Leopoldsburg bijvoorbeeld viel het netwerk regelmatig uit. Minutenlang en dat vaak meerdere keren op een dag. "We ontdekten dat het internet steeds op specifieke momenten uitviel", zegt Davy Mellemans, Financieel en IT-directeur bij de Onderwijscluster Leopoldsburg-Tessenderlo. "Uiteindelijk hebben we de dader kunnen ontmaskeren, een 15-jarige leerling lanceerde bewust aanvallen naar het netwerk van de school om de toegang te blokkeren. De school heeft een schadeclaim neergelegd van 220.000 euro en de leerling is van school veranderd. Maar we stonden te kijken dat een leerling dit kon bewerkstelligen."

Oproep naar beleidsmakers, scholen, ouders en leerlingen

"Wij kennen die problematiek al jaren, wij zijn daar tegen beschermd", klinkt het bij Schuer. Om een voorbeeld te geven: Smartschool werd in de afkoelingsweek voor de krokusvakantie 42 keer geviseerd met zo'n aanval. "Maar scholen kennen dit soort aanvallen vaak niet, daarom willen we hen waarschuwen. Bescherm je, beveilig je netwerkverbinding."

Maar het gaat verder dan scholen alleen. "Er moet ook een dialoog zijn met ouders en scholieren. In deze digitale tijden is het belangrijk dat we jongeren digitaal opvoeden. Dat is onze maatschappelijke plicht. Een steen door een ruit werpen mag niet, zo'n aanval mag ook niet."

Aan de beleidsmakers tenslotte vraag Schuer een beter wettelijk kader, "zodat malafide websites geblokkeerd kunnen worden". Want de tijd dat dit alleen bewerkstelligd kon worden door computer-experts is lang voorbij. "Dit is niet langer alleen voor gespecialiseerde bendes. Er zijn tools beschikbaar waardoor zo'n aanval vrij eenvoudig uitgevoerd kan worden. En die tools zijn in omloop bij een groepje jongeren."

Beluister het gesprek met Jan Schuer, CEO van Smartschool, in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet