Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

Sneeuwexpert Lode Nolf: “Ik haalde al mensen uit lawines”

vr 4 mrt. - 14:37

De lokroep van besneeuwde hellingen doet vele sportievelingen naar hun skilatten grijpen. Wat moet er allemaal gebeuren, voor je van een berg kan glijden ? Welk materiaal is nodig, wat kost het allemaal? Sneeuwexpert Lode Nolf was directeur van Sneeuwsport Vlaanderen en leidde vele jaren een skischool in het Franse Val Thorens, het hoogste skistation van Europa.
Sneeuwexpert Lode Nolf: “Ik haalde al mensen uit lawines”

Skiën staat voor Lode Nolf gelijk aan het uiterste geluk. “Wat is goede sneeuw?” wil Kobe Ilsen weten. Ideale sneeuw is 4 graden onder nul en vers. “Dat is de droomsneeuw. En zo weinig mogelijk volk op de piste”, zegt Nolf.

Twee jaar lang niet skiën door de coronacrisis viel hem zwaar. Maar de sport voor het eerst uitoefenen na die pauze, was fenomenaal: “Ik nam de eerste lift aan de overkant van Val Thorens. Ik stond er als eerste aan de lift. Ik kwam boven en de lift aan de andere kant was nog toe. Ik was daar als eerste op één van de meest mythische bergen van de Alpen. Ik krijg er nu nog kippenvel van.”

Het eindeloze uitzicht in de bergen raakt hem ook. “De verre horizon. Zo gevarieerd, het lichtspel… “

Veiligheid bij sneeuw 

Maar wintersport is niet zonder gevaren. “Ik heb mensen uit lawines moeten halen”, vertelt Nolf. “Soms levend. Soms niet meer.”
“Je laat alles vallen.” Binnen het kwartier moet het slachtoffer gevonden worden. Daarna dalen de overlevingskansen spectaculair. De meeste lawines zijn platenlawines. “Je wordt gegrepen zonder het te beseffen.”

Je wordt gegrepen zonder het te beseffen

’s Ochtends hoor je in skigebieden vaak knallen. “De lawines worden dan losgemaakt, zodat nadien geen slachtoffers vallen”, zegt Nolf. Lawinehonden zijn redders op vier poten, aldus Nolf. “Eén hond is gelijk aan honderd mensen.” De dieren redden elk jaar mensenlevens met hun getrainde neus.

Buiten de piste skiën is prachtig, maar Nolf waarschuwt voor de risico’s. Een skiër gaat nooit alleen off-piste, zorgt voor goed materiaal en beschikt over een goed niveau, besluit hij.

Meer weten? Beluister de aflevering van #weetikveel over skiën via onze podcast

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet