Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Soft SM blijkt populair bij studenten

di 23 mrt. - 1:27

Het is misschien nog een taboe, maar heel veel mensen doen het: soft SM. Uit onderzoek in Amerika blijkt dat 80% van de studenten niet vies is van ruwe seks. Seksuoloog aan de PXL in Hasselt Sam Geuens vertelt meer over dat cijfer in ‘Nieuwe Feiten’. “Het is niet gek dat die experimenteercijfers daar zo hoog liggen.”
© Womanizer (Unsplash)

In het onderzoek gaf acht op de tien studenten aan dat ze ruige seks wel eens gedaan hebben en leuk vonden. Maar wat is dat eigenlijk, ruwe seks? “Dat is een heel complex gegeven” vertelt seksuoloog Sam Geuens. “Daar worden verschillende definities aan gegeven.” Vastgebonden worden, wurgseks, aan de haren trekken,… je kan het allemaal onder de noemer SM plakken. En de helft van de studenten doet het soms tot vaak. 

Het is normaal dat mensen experimenteren. Dat studenten hier zo hoog op scoren is ook niet abnormaal. "Op die leeftijd zijn jongeren heel seksueel actief. Het is niet gek dat die experimenteercijfers in die categorie daar zo hoog liggen” vertelt hij. De jeugd gaat op zoek naar wat hij of zij leuk vindt en welke dingen juist niet werken. Nochtans gaat die fase van experimenteren in ruwe seks ook weer weg. "Ik ben ervan overtuigd dat dat op latere leeftijd wel minder wordt” vertelt Geuens.

80%

De meeste koppels hebben een eigen standaard manier van vrijen. Geuens nuanceert dan ook die 80%: “Ik denk dat het aantal koppels waarvoor dat dit soort dingen deel uit maken van de standaard vrijpartij, een stuk lager ligt dan die 80%."

Wat is er zo leuk aan soft SM?

Wie denkt aan SM, linkt het begrip vaak aan pijn. Geuens legt uit waarom we het toch zo aantrekkelijk vinden om te proberen. “Ik denk dat het niet gaat over pijn doen. Het is zoeken naar een grens, wat iets intens maakt, maar niet pijnlijk.” Het is een spel met macht en veroveren. Daar zit grotendeels de opwinding.

Uit het onderzoek blijkt ook dat niet hetero’s iets meer open zijn en hierdoor vaak beter en sneller weten wat voor hen werkt. 

Beluister het gesprek met Sam Geuens in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet